Самообразование на цената на един тонер

Гари Норт

Април 16, 2007

В тази статия ще ви представя много информация. Но за да се възползвате напълно от тази информация трябва да изтеглите един софтуер, DjVu четец. Прилича на Adobe Acrobat четеца. Позволява да четете кодирани страници, които са почти перфектни копия на оригиналните източници. Тегленето ще ви отнеме две минути или по-малко.

В предишната ми статия, „Криворазбраното висше образование,” разгледах някои от основните митове на висшето образование в одобреният от държавата, надценен, и твърде скъп картел познат като съвременният университет.

Първо, ви дадох достъп до 7 начина да победите студентската система. Това е добре за допълнителните (да кажем) 40,000 USD, след облагане с данък. Може би 150, 000 USD.

После дискутирах самата система, особено на ниво при завършване на училище. Поставих няколко въпроса, които да си зададете преди да кандидатствате.

След това дискутирах разликата между вашето призвание и вашата работа. Официално, сертифицираното висше образование е за вашата работа, не за призванието ви. Ако пропуснете да разберете това, ще платите прескъпо.

После дискутирах висшето образование в качеството си на картел – продукт на държавната намеса в свободният пазар. Това се случва в САЩ от сто години.

Пропуснах да спомена, че институционалният модел е Пруската образователна система, която ни е дала два Германски ужаса: детските градини и докторската степен. През 1968, литературният критик Едмунд Уилсън предполага, че Америка е пропуснала своята възможност в Първата Световна Война. Да бяхме забранили докторската степен в качеството си на Германска пошлост.

След това дискутирах образованието срещу сертифицирането. Ако искате образование, можете да го получите с карта за библиотеката и вътрешно библиотекарски заем. Пропуснах да спомена интернет.

Интернет бързо променя основите на цялото образование. Тази технология все още не е подкопала основите на университетският картел, но ще го направи.

Посветени истински вярващи дават време и пари, за да създадат заместител на университета. Ден след ден, нови сайтове се появяват. Тези сайтове предлагат безплатни книги, статии, графики, карти и образи, които биха коствали стотици милиони долара във формата на отпечатани книги. Те са на разположение на цената на тонер и хартия.

Нека да ви представя някои от тези сайтове.

MISES.ORG

В областта на икономиката на свободният пазар това е 400 килограмова дигитална горила. Други сайтове имат повече информация, но нито един друг сайт няма такава фокусирана информация в такова количество и такова качесто.

Сайтът предлага безплатни копия на книги от икономисти на Австрийската школа, най-забелижителните от които Лудвиг фон Мизес и Мъри Ротбард.

Започнал е да репродуцира класически книги за Австрийската икономика, книги които са били извън печат за десетки години. Когато аз току що започвах, някои от тези книги все още бяха в печат, въпреки че бяха скъпи, но дори и тогава – в ранните години на 1960 – някои можеха да се намерят само в магазини втора ръка. Беше много трудно да се намерят. Сега идват онлайн поради Adobe Acrobat Pro, който позволява сканиране на книга и публикуването й в файл лесно откриваем за Гугъл. За списък на книгите, които са на разположение, кликнете тук.

Отидете на заглавието на книгата, кликнете на връзката, и я разпечатайте. Има достаъчно книги за да ви държат заети за десет години, при положение, че четете по книга на  месец. Когато десетте години свършат, сайта вероятно ще е добавил материал за още 30 години.

Сайта предлага повече от книги. Той предлага аудио файлове на лекции от икономистите на Австрийската школа и историци. Ето един пример: моята реч за влиянието на Мъри Ротбард.

Има стотици статии публикувани на сайта.

Има всекидневна статия, която се праща по електронната поща, написана от някой в традицията на Австрийската школа.

Предлага и два научни журнала, Journal of Libertarian Studies и Quarterly Journal of Austrian Economics.

Предлага и индивидуални научни есета.

Предлага и блог, където заинтересувани студенти могат да споделят идеи.

Ето един вълнуващ факт. В годината, в която Мизес умира, 1973, Австрийката икономическа школа едва беше споменавана в света на икономиката. Нямаше и един университет, където да можеш да придобиеш докторска степен в Австрийската икономика. Можеше да се придобие такава в Чикагската икономическа школа, но не и в Австрийската. Днес, това все още е истина, но много по-малко приложимо. Това е защото сега можете да придобиете еквивалента на докторска степен в икономическо знание на цената на тонер и хартия.

Реалността е следната: Австрийската икономическа школа преживява възраждане. Тя се движи главно от сайта www.Mises.org и по-малко академичният и повече конфронтиращият се www.LewRockwell.com.

Има и нещо друго. Тъй като интернет е международен, Австрийската икономическа школа сега пробива в Източна Европа, Русия, Китай, Индия и страни от третият свят, които бяха напълно незапознати с Австрийската икономика до преди десет години. Хиляди млади мъже и жени, които ще станат учени, бизнесмени и съветници на политици се учат на основите на Австрийската икономическа школа, която е единствената съвременна школа за икономика, чиито членове винаги са били открито враждебни към частичните банкови резерви и централните банки.

За това не е нужен университет с милиарден фонд. Не е нужен и данъчен с пистолет, за да го финансира. Нужен е уебсайт и човек с папионка да го администрира.

FREEBOOKS.COM

През 1996, започнах да правя планове за уебсайт, където да публикувам всички мои академични книги, статии, както книги и статии от други автори, чиито материали бях публикувал чрез моята компания Dominion Press или чрез Института за Християнска Икономика.

Сайта е онлайн от десетина години: http://www.garynorth.com/freebooks/sidefrm2.htm

Първоначално имаше технически проблем. Adobe Acrobat файловете винаги даваха грешки. Adobe продаваше много скъпа програма за възпроизвеждане на образи онлайн, наречена Capture. Беше скъпа и работеше ужасно. Дизайнерът на моят сайт я използваше, но не беше ефективна.

Тогава той откри DjVu. Уиндоуската версия на програмата беше скъпа, макар и не толкова колкото сега. Тя позволяваше перфектното възпроизвеждане на всякакъв документ. Единственият негатив беше, че образите не можеха да се откриват от търсачките, които не съществуваха до преди десет години. Но можеше да се принтират копия изглеждащи почти като оригинала.

Така че повечето от моите книги, 1968-1996, са онлайн, безплатно. Можете да ги четете онлайн (неразумно) или да разпечатате всяка книга с един клик на бутона.

Спрях да публикувам печатни издания на книгите си през 1997. Сега ги публикувам онлайн на моя сайт: www.GaryNorth.com. Можете да ги намерите безплатно от страницата: Капитализмът и Библията или като кликнете тук.

LIBERTYFUND.ORG

The Liberty Fund беше основан десетки години назад от Пиер Гудрич, създателя на Независимата телефонна компания на Индиана. Той стана мултимилионер.

Виждал е парите на богатите да се вливат във фондации с идеална цел, които скоро биваха превземани от техните интелектуални врагове. Беше решен това да не се случи на неговите пари. Не се и случи.

Той направи Liberty Fund да изглежда така, че да ни си струва да го превземеш. Това беше действие на истински организационен гений. Човека който му помогна да измисли и изпълни този план беше икономиста на свободният пазар Бен Роги, който беше най-забавният говорител за свободният пазар, след вечеря, в Американската история.

Liberty Fund е толкова тясно фокусиран, че либералите нямат никакво желание да го превземат. Всичко което е позволено от правилника му е да се публикуват класически преиздавани книги за свободата. Публикуваше ги в изключителен формат. Ако страдате от психологически недъг познат като синдрома на Пикард – трябва да имате книга с твърди корици в скута си, за да я прочетете – тогава Liberty Fund са вашето снаражение.

(Относно синдрома на Пикард, вижте моята статия. За да бъдете изцелени от недъг са нужни години терапия или абсолютен отказ да харчете пари за книги, които можете да изтеглите безплатно и после да принтирате.)

Ако искате образоване по въпросите за свободата, аз не знам по-добър начин да го постигнете, освен да изтеглите каталога с книгите на Liberty Fund и след това да прочетете всяка книга в него. Разгледайте каталога оттук.

Фондът е публикувал много от книгите си онлайн. Можете да си ги изтеглите безплатно. Ето списък с авторите.

Но това не е всичко. Можете да получите 840 книги в PDF формат. Можете да търсите по автор, заглавие, академична дисциплина и мисловна школа. Страницата за влизане е тук.

КНИГИТЕ И ЛИДЕРСТВОТО

Избрах тези три сайта, защото от тях можете да изтеглите книги. Всекидневните статии са добри да ви поддържат актуални, но ако искате образование – различно от сертифицираното – трябва да четете сериозни книги.

Повечето хора не четат сериозни книги след като се дипломират от колежа. Те паркират умовете си.

Сериозният мислител е сериозен, дисциплиниран читател на книги.

Не познавам изключения в съвреминният свят.

Интернет наистина е революционна сравнима с изобретението на портативните печатарски преси. Йохан Гутенберг е запомнен заради това изобретение. Тим Бърнърс – Лий е твърде малко вероятно да бъде запомен заради своето изобретение на Мрежата, но той заслужава своето място в историята на книгите в нашата ера. Той преобърна интернет в инструмент за образование като никой друг в човешката история.

Количеството на дигиталният боклук в момента стряска ума. Но с боклука идват и скъпоценните камъни. Сайтове като тези, които споменах и (както може да се предполага) хиляди като тях позволяват на себе дисциплинирани, себе мотивирани, твърди хора да напреднат в своето разбиране за начина по който света работи.

ДИЛЕМАТА НА ПАЗАЧА

Интернет е ахилесовата пета на всяка институция на земята. Пазачите все още опитват да пазят портите на официалното академично сертифициране: кой влиза, кой излиза, и при какви условия. Това е една от последните врати, която все още има значение. Но интернет събаря стените, които са направили тази порта значима. Не трябва да минавате през вратата, за да получите топ образование.

Има нещо друго. Хората които минават през вратите са въоръжени. Някои от тях могат да бъдат опасни.

Вътре в бръшляновата лига, както академията по-рано се наричаше, има wi-fi връзки – няма нужда от кабели. Студентите могат да имат достъп до интернет от класните си стаи от лаптопите си. Когато даден професор направи изявление, в рамките на две минути, студента отзад въоръжен само с Palm Pilot, може да вдигне ръка и да каже, “Извенете, Професоре, но това което току що казахте не съответства на източника, който цитирахте. Ето какво казва той …”

Свободата приключва за комунистическите, фройдиански, феминистски, разрушителни радикали. Всеки студент с IQ по-високо от 105 може да назове лъжата им по всяко време. „Просто добавете Google.” Иронията е че Google се управлява от идеологическите съюзници на държавно назначените радикали. Те вършат същата работа като торпедо заседнало в цевта за изстрелване. „Помощ! Помощ!” Наистина, помощ!

Ричард Хернщайн и Чарлс Мъри събраха нападки за книгата си, The Bell Curve (1994), защото тя цитира доказателства за расовата интелегентност, която е активно подтискана от професорите пазачи контролиращи портите на академията. Но сърцето на книгата не са нейните наблюдения върху расата и IQ резултатите. По-скоро това е разбирането на централният институционален проблем на нашата ера от авторите: левичарската, хуманистична идеологическа уеднаквеност в две дузини топ акредитирани Американски университети, където върховият 1% от интелигентните Американци са образовани – и не само Американци.

Книгата имаше смисъл прди десетина години, преди интернет да стане международен феномен. Днес идеологическата крепост на професорското тяло рухва. Тя рухва поради технологията на интернет. И няма нищо, което професорското тяло да може да предприеме против това.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Ерата на пазачите с щамповани якета приключи. Никоя друга групичка не заслужава повече от тях.

Джон Дюи, запознай се в Тим Бърнарс – Лий. Вие хвалихте демокрацията.

Сега се запознайте с нейното дигитално превъплащение.

Превод: Явор Русинов

Едно мнение за “Самообразование на цената на един тонер

Вашият коментар