За да имаме добро бъдеще е необходимо да отгледаме добри деца

   dont-think-them-any-less-children-can-make-moral-judgments-just-like-adults-c43772560b8a836ffe968a30f2038403

Жечка Русинова

Ако искате вашите деца да израснат като добри хора, тогава култивирането на добротата трябва да бъде задължителна част от тяхното възпитание. Този фокус често е изпускан както от християните, така и от светските хора. Да не възпиташ подобни ценности в децата води до фалш и се създава опасност за бъдещето на страната. Нека вземем най-екстремния пример, Холокоста не се появи, защото германците нямаха интелигентни хора, появи се, защото им липсваха достатъчно добри такива. За да станеш лекар се изисква дълги години учене, специализация и дисциплина. Но в същото време, за изминалите пет десетилетия, у нас са извършени между 5 и 6 милиона аборти от такива специалисти. За тези 50 години в България са били убити около 6 милиона бебета. Тези цифри можем да ги определим като „Холокост”. И ето пет въпроса, които всички родители трябва да си зададат. Отговорете на въпросите, докато децата ви са все още малки и ще имате възможността да промените бъдещето на вашето дете и на света.

  1. Бих ли предпочел/а да имам добро дете със средна интелигентност и оценки или брилянтно дете, което е лошо?
  2. Колко време отделям да развия етиката на детето си в сравнение с насърчаването на другите постижения?
  3. Награждавам ли добрите действия на моето дете така както награждавам добрите му оценки и спортни постижения? Реагирам ли по-мекушаво на недостатъците на характера, отколкото на училищните или други недостатъци?
  4. Наблюдавам ли държанието на детето си спрямо други деца и показвам ли силно неодобрение, когато то се държи зле към друго дете? Например, ако детето ми покани свой приятел у дома и между другото го поканят в дома на приятел, с когото то предпочита да бъде, дали ще му позволя да отмени първата среща?
  5. Настоявам ли, когато трябва детето ми да благодари на хората?
  6. Настоявам ли, когато трябва детето ми да показва уважение към по-възрастните хора? Виждала съм малки деца, които решават задачи по математика много добре, но са показвали изключително неуважение към по-големите от тях. Най-жалкото е, че и родителите нехаят.

   Не искам да противопоставям възпитаването на доброто у дете с академичните му знания. И двете са важна и трудна задача при отглеждането на дете. Прави ми впечатление обаче, че живеем във време, в което родителите са заангажирани повече с това децата да бъдат добри академично и са изоставили ученето на основни морални принципи. Трудно е да възпиташ добър ученик, но е много по-трудно да възпиташ добър човек. Това е безмилостна работа.
В дълъг период, обаче, родителите на добри деца, които са умерено успешни, са по-щастливи от родителите на успешни деца, които са умерено добри. В повечето случаи, не нашите ценности са неправилни, но нашите приоритети. Когато преценяваме, какви хора искаме нашите деца да станат, то това на което често наблягаме като висше образование, музикални и спортни постижения, професионални успехи и щастие са добри неща, но дотолкова доколкото най-отгоре на списъка стои една добра личност!

   Една поредица от книги, които на мен ми помагат да възпитавам морални ценности и доброта у децата ми са книгите с приключенията на семейство Милър. Препоръчвам на родителите, които са заинтересовани да възпитат добри деца, да се снабдят с поредицата като всяка вечер четат и дискутират историите в тях.

 

Едно мнение за “За да имаме добро бъдеще е необходимо да отгледаме добри деца

  1. Хубава статия и акцент върху изграждането на добри личности. Благодаря и за препоръчаните книги. Намерих няколко разказа в интернет от поредицата за мисионери по света(ето линк https://www.crossroad.to/Victory/stories/missionary/index.htm) и са много насърчителни и за възрастни, защото показват жертвоготовност, храброст и побеждаване на трудностите с вяра и действие.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s