Бащите-основатели: контрабандисти, укриващи данъци и държавни изменници?

От Ричард Майбъри
pine treeПо време на патриотичните празници, новинарските медии възхваляват Бащите-основатели. Но рядко някой споменава някои важни факти за тях: това, че са били контрабандисти, укриващи данъци и държавни изменници.
Това не само е важно, но и похвално; то произвежда най-развитата цивилизация позната някога.
Често се казва, че революцията е започнала в 1775 при битката на Лексингтън. Истината е, че тя започва през 16ти век, когато първите колонизатори започват да пътуват до Новия Свят. Помислете за трудностите, които тези хора са срещали. Изоставяйки своите роднини и приятели, те се качват на борда на малки пробити лодки като Mayflower, която е била дълга колкото шест автомобила, за да прекарат месеци кръстосвайки 3000 мили в бурния океан.
Много от тези малки, примитивни съдове потъват, но колкото годините минават, толкова повече колонизатори рискуват живота си, за да предприемат пътуването. В The Ohford History of the Amercan People, историка Самуел Елиот Морисън разказва:
Готлиб Митълбергер, който идва във Филаделфия в 1750, описва страданията по време на пътуването си: лоша вода за пиене и разлагащо се солено месо, изключителна жега и пренаселеност, въшки толкова на гъсто, че можеш да ги изстържеш от тялото си, море толкова бурно, че люковете са заковани, а всеки повръща в отвратителния въздух; пътниците се предават пред дизентерия, скорбут, тиф, язви, гангрени и гниене в устата. Децата под седем години, казва той, рядко преживяват пътуването, а в неговия кораб не по-малко от тридесет и две умират. Един кораб превозващ 400 германци тръгнал от Ротердам през август 1738, губи капитана си и три четвърти от пътниците, преди да заседне на остров Блок след 4-месечно пътуване.
Защо? Какво в Европа би било толкова ужасно, че разумни хора биха рискували своят и живота на децата си, за да избягат от него?
Социализъм. Не се е наричало социализъм в онези дни, но точно това е било – неограничен държавен контрол и облагане с данъци на всичко и всекиго. Нямало е свободен пазар и предприемчивост. Без значение, колко честен и трудолюбив е бил човек, това не му е носело никакво добро, освен, ако не е бил в едно легло с държавата.
От отчаяние мнозина се разбунтуват. Избягват контрола и данъците създавайки сива икономика. В „Корените на капитализма„, историка Джон Ченбърлейн пише следното във Франция:
Например, нужни са повече от две хиляди страници, за да се отпечатат правилата създадени за текстилната индустрия между 1666 и 1730. Тъкачите е трябвало да преговарят с държавата четири години, за да се снабдят с разрешително да втъкат „черна основа“ в платовете си. Ефекта от регулациите води до замръзване на френската текстилна продукция до едно ниво въпреки, че контрабандата и избягването на производствените регулации облекчават ситуацията до някъде. Нарушаването на правилата често водят до ужасни наказания: за нарушаването на законите регулиращи моделите на щампите върху платовете, около 16000 човека са били екзекутирани или убити във въоръжени сблъсъци с държавни служители.
Америка е била необятна, неизследвана пустиня извън обсега на политици и данъчни. Привидно е била под контрола на Европейските правителства, но всеки е знаел, че е била твърде голяма и твърде далече, за да бъдат наложени каквито и да са закони.
Накратко, Америка е била огромна сива икономика. Тук търговията е била свободна и предприемачеството неограничено. Данъците толкова често са били избягвани, че на практика е нямало никакви; човек е можел да задържи всичко, което е спечелил. Можел е да спести и инвестира и евентуално да започне свой процъфтяващ бизнес или ферма, които ще осигурят работа за следващата вълна имигранти.
Населена с непокорни, индивидуалистични контрабандисти и хора укриващи данъци, Америка бързо става най-проспериращото място на земята.
Може да сте виждали снимки на флаг с изобразено на него борово дърво украсяващ американските военни кораби по време на Революцията. Защо колонизаторите биха поставили борово дърво върху своя боен флаг?
Държавата издава закон забраняващ на колонизаторите да секат високи и прави дървета; тези дървета е трябвало да бъдат запазени за мачти на бойните кораби. Това е означавало, че най-добрите, най-ценните дървета върху частната земя на човек са били конфискувани в полза на държавата.
Когато държавния служител е идвал да избере и маркира най-добрите дървета, колонизатора го е следвал. Тези служители са били високо квалифицирани експерти, добри в избирането на най-добрите дървета за военните кораби, корабите които постоянно са преследвали корабите на контрабандистите.
Когато държавните дървосекачи са идвали да съберат белязаните дървета откриват, че дърветата вече са отрязани и продадени за употреба на корабите на контрабандистите.
Един от тези кораби е бил The Liberty притежаван от Джон Ханкок. Ханкок е бил успешен търговец познат в колониите като „Принцът на контрабандистите.“ Репутацията му спечелва честта да бъде първия подписал Декларацията за независимост.
За нещастие, както историята за боровото дърво илюстрира, Америка не остава извън обсега на държавна намеса. С увеличението на богатството на колонизаторите политиците започват да правят повече и повече усилия да откраднат – „да обложат с данък“ – това богатство. Повече и повече бюрократи и войници биват изпратени в колониите да наложат закони и да спрат сивата икономика.
Реакцията на колонизаторите е била драматична. Небезизвестния данъчен печат, например е бил посрещнат с въоръжен бунт; данъчните служители са били поляти с катран и оваляни в перушина, процедура, която обикновено е завършвала със смърт. Когато Джон Ханкок е бил арестуван, народа се разбунтува и държавните служители едвам отървават кожата си.
Това ни води до едно от най-важните, но забравени събития в Американската история. В своя анализ на Революцията от 1818, Джон Адамс говори за него като пита,
Но какво имаме предвид под Американска Революция? Имаме предвид Американската война? Революцията започна преди войната. Революцията беше в умовете и сърцата на народа, една промяна в религиозните им схващания за техните задължения.
Ключовата дума тук е религиозни. В анализа на Адамс, той говори за една проповед на Преподобния Джонатан Мею на 30 януари, 1750, която е била „прочетена от всеки“ и е критичен фактор водещ до революцията.
В тази проповед Мею твърди, че има един по-висш закон от всеки държавен закон. Хората, казва той, са длъжни да се покоряват на държавния закон само, когато той е в съгласие с по-висшия закон. Наистина, казва той, ако държавата наруши по-висшия закон, „ние сме длъжни да отхвърлим нашата васална зависимост“ и „да се съпротивляваме.“
Какъв е бил този по-висш закон? Древното общо право, което повечето колонизатори са разбирали и вярно са му се подчинявали, а са се присмивали и игнорирали законите и данъците наложени от политиците.
Общото право възниква от два основни принципа: 1) направи всичко, което си обещал да направиш и 2) не посягай на други хора и тяхното имущество. Това са двата принципа, по които всички главни религии и философии се съгласяват. Всяка от тях ги изразява по малко по-различен начин, но всички се съгласяват върху тези два закона, дори и да нямат допирни точки в други неща.
Тези два закона са източника на всички наши основни забрани срещу кражбата, измамата, убийството, изнасилването и т.н. „Направи всичко, което си обещал да направиш“ е в основата на договорното право; „Не посягай на други хора и тяхното имущество“ е в основата на криминалното и наказателното право.
Общото право е било закона, към който американските колонизатори са били посветени и това е бил закона, който политиците и бюрократите са нарушавали – те са посягали. Така че колонизаторите отхвърлят правителството си; те извършват държавна измяна.
Това е била цялата американска революция – държавна измяна. И тази държавна измяна е била считана за морална, етична, и праведна във всичко. Тя идва директно от общото право, която е било базирано на религиозната вяра на хората. Великия учен юрист Сър Уйлям Блякстоун пише, „Този естествен закон, бивайки връстник на човечеството и продиктуван от самия Бог е, разбира се, по-превъзходен в покорство от всеки друг… нито един човешки закон няма валидност, ако е в противоречие с този.“
Противно на това, което често четем, Американците не са воювали срещу Британците. Американците са били Британци. Войната избухва в Лексингтън през април 1775, петнадесет месеца преди обявяването на независимостта. Ето защо, през първите петнадесет месеца на войната, Америка все още е била част от Британия и Американците все още са били Англичани воювайки срещу собственото си правителство. Както мнозина памфлети и речи обясняват, те са воювали „за правата на Англичаните!“
Те са налагали по-висшия закон. Този вечен и непроменим закон казва, че политиците и бюрократите са човешки същества както всеки друг и тя нямат специални права или привилегии; те не могат да посягат на другите. „Всички хора са създадени равни,“ пише Томас Джеферсън.
И така, най-важния и похвален факт за основателите, който рядко се дискутира е, че те са вярвали в един по-висш закон от всеки закон на което и да е правителство и те са направили нещо по въпроса. Те са избягвали данъците и регулациите на държавата. Изнасяли са речи, писали са памфлети информирайки другите и така са съборили своето правителство установявайки едно ново по-близко в съгласие с по-висшия закон.
Високо развитата, просперираща цивилизация, на която се наслаждаваме сега е директен резултат от налагането от тяхна страна на по-висшия закон, и тази цивилизация ще продължи само, ако по-висшия закон се приложи отново и то скоро. Кажете го на останалите.
Превод: Явор Русинов

Едно мнение за “Бащите-основатели: контрабандисти, укриващи данъци и държавни изменници?

 1. Благодаря, много интересен материал. п-р Пламен Петров

  >––– Оригинално писмо –––

  >От: Свобода и бъдеще comment-reply@wordpress.com

  >Относно: [New post] Бащите-основатели: контрабандисти, укриващи данъци и държавни изменници?

  >До: plamenvpetrov@abv.bg

  >Изпратено на: 17.05.2017 23:58

  \.abv-omExternalClass\ a\3Ahover { color: #ff0000; } \.abv-omExternalClass\ a { text-decoration: none; color: #0088cc; } \.abv-omExternalClass\ a\.primaryactionlink\3Alink { background-color: #2585b2; color: #ffffff; } \.abv-omExternalClass\ a\.primaryactionlink\3Ahover { background-color: #11729e; color: #ffffff; } WordPress.com Явор Русинов posted: „От Ричард Майбъри По време на патриотичните празници, новинарските медии възхваляват Бащите-основатели. Но рядко някой споменава някои важни факти за тях: това, че са били контрабандисти, укриващи данъци и държавни изменници. Това не само е важно, но „

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s