Истинска слепота

4
Истинска слепота

Истински слепи хора са тези, които вярват само на това, което виждат, а те съзнателно не виждат нищо. Те наблюдават света около тях и отказват да видят ред, посока или значение. Отричат Бог и свръхестественото и настояват, че великолепния, сложен дизайн в естествения свят не е планиран и подреден, но случаен. Това не е само съзнателно самозаслепяване, но една удивителна вяра в безмислени чудеса. Да вярваш че създадената вселена с целия й ред, закон и дизайн е една случайност, изисква по-голяма вяра в чудеса, отколкото библията някога е изисквала.

  Псалмиста ни казва, „Небесата разказват славата Божия, И просторът известява делото на ръцете Му“ (Пс. 19:1). Свети Павел декларира, че „Понеже от създанието на това, което е невидимо у Него [Бог], сиреч вечната Му сила и божественост, се вижда ясно [тоест цялата природа разкрива Бог], разбираемо чрез творенията; така щото, човеците остават без извинение“ (Рим. 1:20). Доказателството е толкова завладяващо, че само един преднамерено самозаслепен човек може да го потисне.
  Хората са толкова слепи за Бога, защото така са избрали бъде. Те по-скоро биха отрекли своето виждане, отколкото да изповядат греха си, защото за да видим Божията ръка, сила и господство означава също да признаем греха си срещу Него, нашата беззаконна декларация на независимост от Бога. Хората предпочитат да бъдат слепи вместо да бъдат спасени. Предпочитат да бъдат бог за себе си, вместо да изповядат истинския Бог.
  Ето защо човека грешник е самозаслепен, самозаблуден, представящ се за бог. Слепеците не могат да управляват свят, който отказват да видят, и в резултат опитите им да управляват този свят без Бог се провалят с трясък. Нашето време е свидетел на това.
  Но на нас е казано, че когато хората извикат към Господ в своите бедствия и нещастия, „Той изпраща словото Си та ги изцелява“ (Пс. 107:20). Да чуете Божието слово означава да изповядате Бога и Словото му като върховни и следователно изкупителни. Това означава да го признаете като Господ и Спасител. Това означава да изповядате, че има нещо повече от света, който виждаме: че винаги Божията ръка и управление са в света и в нас. Виждате ли това?
Р. Дж. Ръшдуни
Advertisements

One thought on “Истинска слепота”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s