Себеправедност

2
Себеправедност
Преди няколко години мои съседи бяха една млада двойка със сериозни проблеми. Съпругата беше напълно безотговорна. Тя имаше чудесен дом, три хубави деца, верен и посветен съпруг и помощ в домашната работа. Съпругът и помоща вършеха много от работата, а съпругата понякога изчезваше през ноща, особено през уикендите с един или друг „приятел.“ Когато най-накрая твърде търпеливия съпруг я заплаши със съд и развод, съпругата отвърна ядосано, „Как може да ми причини това след всичко, което съм направила за него?“ Нейното отношение беше такова, че всичко, което тя бе направила за него беше вид услуга и той трябваше да и бъде благодарен!
Неотдавна, един млад мъж прояви подобна реакция. Родителите му бяха дали отлично образование, помогнаха му с покупката на къща голяма колкото тяхната, подариха на него и съпругата му ваканция до Хаваите, купуваха му нова кола всяка трета година и много други неща, и въпреки всичко това, той не можеше да изпълни обикновените си задължения като мъж. Когато баща му изиска отговорно поведение от него и съпругата му, сина ядосано отхвърли съвета му. „Какво си направил за мен през всички тези години?“ оплака се той. „Беше винаги зает да прекарваш време с мен преди, а сега и искаш и живота ми да провалиш.“ Сина получи добър дисциплинираш живот в дома, отлично образованание, толкова време и внимание, колкото баща му можеше да си позволи, изобилна сума пари, и на всичко това продължваше да се оплаква!
Корена на тази морална болест е себеправедност. Себеправедния човек гледа лошо на всичко свързано с Бога, света и семейството си, но никога не вижда нещо нередно в себе си. Себеправедния човек има революционен отговор за всички проблеми: всичко около него трябва да се промени, а той трябва да остане същият. По дефиниция, той самия е безусловния стандарт и съдия. Социалния ред трябва да бъде преобърнат, родителите му презрени, а цялата власт пренебрегната, но той настоява да остане същия: той е доволен от своето собствено съвършенство.
Хората които ни казват, че тези революционери, млади и стари, в политиката и в училищата ни са чудни млади идеалисти, грешат сериозно. По-скоро те са себеправедни идиоти, посветени на вярването, че цялото зло е в света около тях и цялата праведност в самите тях.
Ето защо Писанието е толкова категорично, че нито един човек не е спасен чрез себеправедност, „защото чрез дела по закона няма да се оправдае никоя твар“ (Гал. 2:16). Никой не придобива изработи-си-сам спасение или съвършенство. Спасението е работа на Бог в човека, Божията праведност, а не човешката самоизобретена праведност. Спасения човек иска да се съобрази със Словото и волята на Бога; себеправедния човек иска да съобрази Бог и света към неговото слово и воля. Сепеправедния човек прави собствената си воля закон; заменя закона на Бога с човешките традиции на собствените си измислици.
Днес, себеправедния човек е превърнат в добродетел, която млади и стари усилено култивират. Ние сме в беда. Света на себеправедността е свят на анархия. Историята за младата съпруга е от преди двадесет години; някои, но не твърде много по това време, я подкрепяха. Историята на младия мъж е от преди една година; повечето хора застанаха на негова страна. В края на краищата, казват те, сина не е престъпник, и бащата трябва да бъде благодарен; на кой друг ще остави парите си?
Соломон описа тези хора преди много време: „Има поколение, което е чисто пред своите си очи, обаче не е измито от нечистотата си“ (Пр. 30:12). Съдбата на тези хора ще бъде измита в историята от Божието осъждение.
Р. Дж. Ръшдуни
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s