Най-големия грях

1
Най-големия грях
 92a1f-tax-collector11   Основната характеристика на най-големия грях е желанието да преобрази другите и да ги нагоди според нашите идеи и надежди. Твърде често в наши дни този грях се прокламира като добродетел.
Този грях просто означава, че се опитваме да си играем на бог опитвайки се да преобразим другите хора да паснат самите нас. Тези които имат проблеми с разбирането в семействата си, с колегите си или тяхното местно общество, много често са виновни поради този грях, което означава, че те се опитват да си играят на бог.
Ти и аз не сме призовани да преобразяваме другите хора. Само Бог може да стори това. Това което ние можем да направим, чрез Божията благодат, е да преобразим себе си, за да се уподобим на Словото и призива Му. Това означава да видим нуждата от преобразяване в себе си, а не в другите, и да оставим преобразяването на другите на Бог и служението на Словото Му.
Разбира се, днес, това не е популярно. Общата идея на аристократа, държавника, или религиозния човек е тази за човек, който чрез законодателствуване, полицейска сила и данъчни средства работи ден и нощ, да преобрази другите, но никога себе си.
Най-големия грях е анти-християнски до мозъка на костите си. Той поставя силата за преобразяване на хората в ръцете на човека, не на Бога. Той дава на човек предполагаемото право да контролира ближния си според своите условия за социална и персонална реформа.
Ние нямаме никакво право да искаме хората да се съобразяват с нашата воля и идеи. Ние имаме отговорността да ги призовем да се съобразят с Божието Слово и призив. Сам Бог съобразява нас с образа на Сина Му (Рим. 8:29), и изисква от нас чрез св. Павел „да не се съобразяваме с тоя век ( Или: свят )., но да се преобразяваме чрез обновяване на ума си, за да познаем от опит що е Божията воля, – това, което е добро, благоугодно Нему и съвършено.“ (Рим. 12:2). Чрез суверенната си благодат, Той ни прави „съобразувани“ със смъртта на сина Му (Фил. 3:10). Така ние умираме за нашата себеправедност и идеи за промяна на света и вместо това оживяваме за праведността на Бог в Христос съобразявайки се с Неговото Слово.
Следващия път когато чуете, че някой ви предлага да преобрази вас, държавата, света и всичко останало, погледнете го такъв, какъвто е: най-големия грешник, набедил се бог и осквернител на творението. И внимавайте, когато видете такъв човек, да не го забележите в собственото си огледало.
Р. Дж. Ръшдуни
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s