Как да купим зелен автомат?

Явор Русинов

Предполагам вече сте си задали въпроса, „За какво по ….. ми е зелен автомат?” Преди да ви отговоря, нека да ви разкажа три кратки и забавни, но в същото време истински истории.

История #1 – Действието се развива някъде из Северна Америка в наши дни. Семейство наследява огромна територия земя. Всичко звучи като на филм, ако не беше една малка подробност. Огромната територия земя е всъщност мочурище чиито единствени водни обитатели са пиявици. Наследниците вместо да се оплакват, бързо „навиват ръкави” и започват да ги ловят, сортират, сушат и дистрибутират по магазините за лов и риболов по цялата страна. Клиентите им са отвсякъде. Компанията преуспява.

История #2 – Действието се развива някъде из източна България. Датчанин се оженва за българска фолклорна певица и си купуват къща в малко планинско градче с невероятен въздух, изключителни условия за развиване на туризъм и място на най-голямото училище за фолклорни изкуства в страната. Всичко звучи като на филм, ако не беше една малка подробност. Немалка част от населението на градчето са цигани. Поради тази причина инвеститорите избягват градчето, а общината е обявена за най-бедната в страната. Вместо да се оплаква, датчанина организира екскурзианти от Дания като ги води до фолклорното училище, където учениците ги чакат с готова програма, а оттам направо в циганската махала, където има богата програма от чалга, кючеци, ядене, пиене и местна екзотика.

История #3 – Действието се развива няколко хиляди години назад някъде из земите на днешна Палестина. Два народа – филистимци и израелтяни – са в състояние на война разположили войските си от двете страни на една долина. Всеки ден един огромен филистимец на име Голиат излиза и предизвиква израелтяните да изпратят свой представител на двубой с него. Условието – който от двамата победи, печели войната. Израелката армия виждайки Голият възкликва, „Твърде голям е, за да го победим.” Един тийнейджър от израелтяните на име Давид виждайки Голиат възкликва, „Твърде голям е, за да го изпусна.” Знаете как завършва историята.

Сега можем да се върнем върху зеленият автомат. Преди два дни с моето семейство влязохме да купим летни обувки за малкия ни син (1г.). Докато разглеждахме обувките по-големият (4г.) застана на щанда за играчки и извика мен и съпругата ми при себе си, за да ни каже, че е харесал голям, зелен автомат, чиято функция, за ужас на родителите му, беше единствено да мига и издава тракащ звук. На всичкото отгоре, това удоволствие струваше 20 лева. Предложих му да му купя реплика на истински пистолет, който стреля с пластмасови сачми. Опитах се да му обрисувам картината, как стреляме по бирени кутийки. Но както се казва, „Една картина струва повече от хиляди думи.” Синът ми отказа офертата и настоя за зеления автомат. Аз отказах и тръгнах. Той ме последва с натъжено лице. В следващият момент, обаче, ме осени гениална идея и му казах, че ще купим автомата, но преди това ще се приберем в къщи и ще му обясня процедурата. Тук вече той се зарадва.

Прибирайки се у нас, взех бял лист А4, една монета от един лев и касичката на сина ми. Очертахме заедно 20 пъти монетата на листа и вътре във всеки кръг написахме числото 1. Най-отгоре на листа написах, „Зелен автомат.” Накарах го да преброи кръгчетата и след това му обясних, че всеки път когато прочете една приказка от която можем да извлечем поука, аз ще му плащам по един лев. Когато се съберат 20 ще отидем заедно и ще купим зеления автомат. Сделката беше приета. Всеки път когато пусне монета в касичката той зачерква по един кръг. Засега вече имаме 3 зачеркнати кръгчета. И преди това четеше, но сега вижда, че усилията му ще доведат до нещо конкретно, което той може да осъзнае.

Този малък урок ще разшири времевата му рамка. Ще научи, че ако иска да придобие нещо в този свят, той трябва да пожертва нещо сега, за да го придобие по-късно. Ще го научи на труд и търпение. И най-важното ще спре да гледа на родителите си като на дядо Коледа.

Ако детето ви иска поредната безсмислена играчка не се оплаквайте. Спрете да гледате на пиявиците, циганите и Голиат като всички останали от тълпата. Дайте на детето урок. Държавното училище няма да го направи. Няма да го направи нито за 200, нито 2000 лева. Няма да го направи и за 12 години.

Ако смятате че играчката е безполезна оставете детето да се провали. В крайна сметка това са неговите спечелени пари. Сега е времето когато децата трябва да се оставят и дори насърчавани да се провалят. Разликата между успелите и неуспелите хора в този свят е, че вторите никога не опитват от страх от провал. Ако неправилния избор в детството струва 20 лева, то в по-късния живот струва 20 000 и минимум 20-30 години, а понякога и цял живот.

Следващият път когато детето ви поиска голямо зелено безсмислено нещо възкликнете, „Твърде безсмислено е, за да не научи един добър урок.”

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s