Как да направим пари отрано в живота си: моята реч пред ББЛА

Гари Норт

Абревиатурата ББЛА означава Бъдещи Бизнес Лидери на Америка. ББЛА е национална организация от гимназиални клубове, чиито членове планират кариери в бизнеса. Никога не съм принадлежал към ББЛА в гимназията въпреки, че имаха свой клон. Познавах ги само от инициалите им. Тогава не съм мислел да се въвличам в бизнес. Дори не бях сигурен какво исках да направя. Мислех да се занимавам с образование. Предполагам, че така и стана. Аз съм в бизнеса с образованието.

ББЛА е създадена в 1940. Първият гимназиален клон е стартирал в 1942 в Джонсън Сити, Тенеси. Днес има 215, 000 членове. Сродната колежанска организация, Фи Бета Ламбда, има само 10, 000 члена.

http://www.fbla-pbl.org/

Ясно е че има много малко приемственост от гимназията в колежанските организации. Тя основно е гимназиална организация.

С 215, 000 члена, това е клуб със средна големина от почти 10 човека на гимназия. Има 21, 200 обществени гимназии.

Като се замислим, 10 човека на гимназия не е голямо число. Взимайки предвид критичната важност на бизнеса в създаването на богатството на тази или друга нация, ниската бройка свидетелства за бюрократичната природа на съвременното образование. Учениците не са насърчени от системата да се занимават с бизнес.

Взимайки предвид финансираното чрез данъци образование или неимуществения му статус, можем да заключим, че бюрократичния ум не е изненадващ. Образоващите мислят, че образованието трябва да проси. Старата поговорка, „парите никога не стигат,” е приложима за учителите и училищната администрация. Идеята че образованието трябва да посрещне изискванията на клиента – главно, родителските изисквания –  се смята за абсурдна от професионалните учители. Тяхната основна презумпция е следната: „Образованието на децата е твърде важно, за да бъде оставено в ръцете на родителите.”

Ума на учителя от класната стая е много различен от ума на бизнесмена. Казвам го като човек преподавал за кратко в колеж. Сценаристът на „Ловци на духове” го е отразил най-добре. Ключовата сцена е когато тримата самоназначили се експерти в паранормалната наука са уволнени от университета. Героя на Дан Акройд оплаква изгонването им от академията. „Това означава, че трябва да отидем в истинският свят. Бил съм там. Там е джунгла. Трябва да се състезаваш.”

Трябва да се състезаваме във всички области на живота, разбира се, но естеството на състезанието е различно. В бизнесът, клиентите поставят стандартите. В академията, системата се управлява от получателите на обществените пари. Системата е себеакредитираща се. Законодателната власт не държи отговорна системата или нейните критерии, дали са икономически приложими. Към всеки провал на системата се подхожда с изливането на повече пари в нея – стандартен отговор на всички правителства.

Това което спасява западът, е, че бизнесът все още е окупиран от високо креативни личности имащи нюх за изискванията на клиентите относно цените, които купувачите искат и могат да платят. Тези предприемачи рядко биват на върха на SAT изпитите в гимназиите, нито пък са били отлични ученици. Но без производителността на тези хора, днешните учители и администратори все още щяха да берат царевица на полето, ходейки подир магарето. (Всъщност, те никога нямаше да са родени, или щяха да умрат като бебета. Смъртността при бебетата в некапиталистическите общества е огромна.)

Бизнесът оперира на следния принцип: „Официалното образование е толкова маловажно, че можете да го оставите в ръцете на професионални учители.” Най-красноречивото свидетелство подкрепящо тази гледна точка идва от Джон Тейлър Гато, който е бил „Учител на годината” в щата Ню Йорк и три пъти в Ню Йорк Сити. Неговият сайт е публикувал първите осем глави на книгата му, ПОДМОЛНАТА ИСТОРИЯ НА АМЕРИКАНСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ, плюс есета и други избрани материали. Гато твърди, че е прахосал кариерата си като държавен учител, като сайта му и книгите му (ЗАТВОРИХА НИ УСТИТЕ, която прочетох този месец, и ЕДИН РАЗЛИЧЕН ВИД УЧИТЕЛ, която четох миналата година) служат като вид академично разкаяние.

http://www.johntaylorgatto.com/

Гато е дошъл до това усещане, защото е имал усещане, до което да дойде. Той не е започнал като учител.

След колежа, г-н Гато е работил като сценарист във филмовият бизнес, писал е реклами, бил е таксиджия, дизайнер на бижута, писал е песни за ASCAP, и е продавал хотдоци, преди да стане държавен учител. По време на учителските му години се е занимавал с търговия на черен хайвер, ръководел е бизнес с антики, извършвал е услуга за търсене на редки книги, и е основал Lava Mt. Record, бил е и продуцент на документални филми…

Гато и аз сме се посветили на образованието. Завещанието което планирам да оставя е свързано с образованието. Но всеки от нас има искрени съмнения, че някой има способността да реформира образованието в класните стаи спонсорирано от данъци.

От време на време изнасям реч пред гимназисти. Сигурен съм, че тези ученици са подтикнати от речите ми, защото след всяка моя реч, те стават и излизат.

ХРАНА ЗА РАЗМИСЪЛ

Моята най-скорошно реч беше изнесена пред частно училище ръководено от Баптистска църква. Срещата беше по обяд. За обяд имаше пържено пиле, картофено пюре, огромни франзели и бисквити с M&M’s. Цялото училище имаше същото меню. (Не помня по-добър обяд в целия ми гимназиален опит.)

Появиха се над 20 студента. Това е добре за гимназия с по-малко от 300 ученика.

Говорех за три неща: бъдещето, бизнеса и лидерството. Това са трите думи върху които е изградена абревиатурата ББЛА. Нямах достатъчно време да се занимавам с точка четири: Америка. Ако имах повече време бих съпоставил бъдещето на Америка с бъдещето на Китай, за което Американските бизнесмени трябва да се замислят, ако искат да оцелеят.

В 2001 Китай е дал 465, 000 студенти завършили наука и инженерство – толкова, колкото Америка има като цяло.

http://www.businessweek.com/magazine/content/02_43/b3805001.htm

Следващата година ще го направят отново. И отново.

Тук не броим хилядите Китайски студенти в Америка и други чуждестранни университети. Всеобща тайна е, че най-добрите студенти дипломирали се в Американски училища по наука и технологии са чужденци, и най-многобройните от тях са Китайците. От друга страна Америка има милиони дипломирали се бакалаври по социология, история, политически науки и психология – предмети които нямат почти никакъв пазар без докторска степен, а и дори тогава. Всичко това за 135, 000 долара след като махнете данъците (Харвард, Принстън, Иейл, Станфорд).

Но аз се отклоних. Говорех за тяхното бъдеще. Те бяха ентусиазирани ученици. Както и да е, те бяха ученици. И, разбира се, прецеждаха всяка дума на човек, който е учил по времето на Айзенхауер като президент при първия му мандат, в един предисторически свят, тоест пред – „Heartbreak Hotel.“

Започнах с една от любимите ми теми: поставяне на цели. Представих го по следния начин, тъй като знам, че те няма да запомнят и 10% от това което съм казал в рамките на 24 часа

*************************************************************

ПОСТАВЯНЕ НА ЦЕЛИ

Представете си, че сте на 70 години. Семейството ви присъства на рождения ви ден. Всички ваши деца и внуци са там. Те крещят, „Реч!, Реч!” Какво ще им разкажете за вашите най-велики успехи, как сте ги постигнали, и какви уроци сте научили в рамките на 5 минути, така че да запомнят поне половината от това, което сте казали? Започнете да планирате отсега за този рожден ден. За да направите планове, трябва да отговорите на трите най-трудни въпроса във вашият живот:

Какво искам да постигна?

Колко скоро искам да го постигна?

Колко бих платил, за да го постигна?

Запомнете тези принципи:

 1. Можете да промените цел.
 2. Можете да промените план.
 3. Лош план е по-добър от никакъв план.

Тефтер с цели

Купете тефтер. Купете хартия на редове. Купете някакви разделители за страници. Поставете хартията на последната страница на тефтера. Използвайте като начална точка датата на която сте започнали тефтера като напишете следните дати върху разделителите:

 1. След три месеца
 2. След шест месеца
 3. След една година
 4. На 18 години
 5. На 21 години
 6. На  30 години
 7. На 40 години
 8. На 50 години
 9. На 65 години (възраст при която обикновено се пенсионират)
 10. На 70 години
 11. Четене на вашата последна воля и завещание

Върху листът хартия, напишете вашите цели. Колкото по-надалеч, толкова по-големи цели. Целете се много високо. Използвайте тези категории за вашите цели от дата 1-10:

 1. Пари
 2. Влияние
 3. Завещание (ако умрете през този ден)

Колкото до категория #11, никога не забравяйте: „Колко оставя човек след себе си?” „Всичко!”

Всеки ден, при който идва дата с разделител, вземете тефтера и напишете на нова страница, ако следвате плана, защо го следвате, или защо сте пропуснали програмата. После напишете точни планове, как да посрещнете следващата дата. Имате право да променяте целите до другата секция. Не изхвърляйте листите с първоначалните си цели. Запишете на тази страница, защо сте ги променили.

След една година добавете нови разделители:

 1. Три месеца
 2. Шест месеца
 3. Една година

Правете това всяка година. Винаги имайте краткосрочни цели записани в тримесечни сегменти. Отнасяйте се към списъка си на всеки три месеца.

Когато започнете да се срещате сериозно с партньор, помолете бъдещата си половинка да участва с вас в това начинание. Така ще откриете, дали връзката ви има бъдеще. Ако нямате вече попълнен тефтер, които да използвате като пример, вашето настояване другият да го направи, не е сериозно.

От този момент и двамата трябва да поддържате тефтер.

Бюджет

Трябва да започнете да правите бюджет. Имате два основни временни актива: време и пари. Целият ни живот е размяна между пари и време. В свят на ограничени икономически ресурси, вие или купувате това, което искате като заплащате с пари (стоки/услуги) или чакате.

Трябва да направите бюджет за парите си. Ако имате компютър използвайте Quicken. Ако нямате, направете го на ръка. Но потърсете помощ в началото от някой, който ползва Quicken. Трябва да отделите 10% за църквата (плащайте първо на Бога) и 15% за спестяване (плащайте на себе си на второ място), които няма да изхарчите, освен за капитални активи. Това са недосегаеми пари за остатъка на живота ви. Трябва да сте способни да видите, къде отиват парите ви. Имате нужда от бюджет.

Направете бюджет за времето си. Купете евтина джобна имитация на Day-Timer. Започнете да го използвате в училище. Трябва да сте способни да видите, къде отива времето ви. Имате нужда от бюджет.

Управлението на времето е много по-важно от управлението на парите. Работете върху това.

********************************************

Представих също и библиография за лидерството. Казах им, че ако искат да станат бизнес лидери, трябва да бъдат икономически успешни. Казах им също, че имат нужда от две умения: спобността да пишат и способността да говорят пред публика. Единственият друг начин да станат лидери в бизнеса е да раздадат купчина пари. Доста по-евтино е да се научите да пишете и говорите.

***********************************************

ДА СТАНЕШ БИЗНЕС ЛИДЕР

Извън училищни занимания с които да започните възможно най-скоро

 1. В училище: групи за дебати и вестници
 2. Извън училище: говорене пред публика, млади постижения (ниво гимназия) http://www.ja.org/

Образование

 1. Кариера. Работете за успешен местен бизнесмен за поне 5 години. Овладейте всички аспекти на бизнеса.
 2. Колеж. Специализирайте в журналистика. Втора специалност – счетоводство. Научете се, как да пишете и калкулирате годишни отчети. Втори добър вариант: специализирайте в Английски език. Втора специалност – бизнес.

Четене

1. Абонирайте се за THE ECONOMIST. Тази година. Четете толкова, колкото можете да разберете. Това е най-добрият източник за новини на планетата. Абонирайте се (безплатно) за „GARY NORTH’S REALITY CHECK.“ Изпратете e-mail до reality@agora-inc.com

 1. Книги за бизнес успех: Съседът милионер и Умът на милионера от Томас Станли. Богат татко, Беден татко от Робърт Киосаки. Е-мит от Майкъл Гербер. Акри от диаманти от Ръсел Конуел. Тази книга е безплатна в интернет.
 1. Книги за лидерство: Посвещение и лидерство от Дъглас Хайд. Лидерството е изкуство от Макс ДуПрий. По-силен от стомана от Р. С. Спроул. Г-н Анонимен: животът на Уйлям Волкър от Хърбърт Корнуел. Книгите Еклисиаст и Притчи.
 1. Книги за реклама: Как да напишем добра реклама от Виктор О. Шуаб. Моят живот в рекламата и Научна реклама от Клауди Хопкинс. Безплатно: http://goo.gl/HZuC

Инструменти

 1. Таблици (Microsoft Excel). Овладейте я до съвършенство.
 2. Texas Instruments BA-35 финансов калкулатор. Овладейте го до съвършенство.

*********************************************************

Причината поради която изнесох тази лекция, е, че синът на мой приятел трябваше да присъства на подобна лекция. Бащата, успешен бизнесмен, дойде да чуе речта ми. След това ми каза, „Да бях я чул, когато бях в гимназията.” Аз отговорих: „Нямаше да й обърнеш никакво внимание. Щеше да бъдеш твърде млад.”

Те също бяха твърде млади. Както и да е, повечето от тях бяха. Но ако законът на Парето 20-80 е верен – а, той обикновено е – то, тогава четири от тях щяха да използват част от това, което споделих.

Това важи и за списъка ми с имейли.

Кой знае? Може би някой ще публикува това за своите членове. Ако го прави се надявам да е целият текст. Но факт е, че без значение, колко добро е това, дори и безплатно, повечето които го четат, няма да го приложат. Ето защо, онези 20%, които го приложат ще имат преимущество. Повечето от техните конкуренти са твърде заети, твърде отегчени или твърде зле информирани, за да му обърнат някакво внимание.

Говорителят, в Ротари клуб, съобщава: „Тази нация ще се провали поради две причини: невежество и апатия.” Един от членовете се обръща към друг и му прошепва, „Мислиш ли, че това е истина?” Другият отговаря, „Не знам и не ме интересува.”

Превод: Явор Русинов

Advertisements

One thought on “Как да направим пари отрано в живота си: моята реч пред ББЛА”

 1. Проверявайте линковете в статията, защото много от тях водят до безплатно изтегляне на книгата или нейният прочит онлайн.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s