Великият махмурлук, част 2

Джеймс Б. Джордан

Юни 1995

Четирите елемента на махмурлука

Второ, Елинизмът. Ако Римокатолиците поддържат мита за Рим, то източното православие се фокусира върху увековечаването на Елинизма. Все пак те са Гърци, а не Юдеи. Всичкият буламач и простотии на ориенталското езичество и тайнствените религиозни култове намират мястото си в Православието: монашество, поклонение на образи, безбрачие, мистично съзерцаване, девствеността на Мария и т.н. Всичко това е Свята Традиция, традиция, която не произхожда от Библията, а от Елинистката цивилизация на късния древен свят.

Но Елинизмът има и друг гибелен ефект, и то не само на изток. Гръцките философи са били считани като класици и постоянно са били изучавани на запад в продължение на векове. Философите са Гръцкият фалшификат на пророците. Третата епоха на старото създание беше епохата на възстановяването на пророци и философи. Човек трябваше да избира измежду тях, и западната цивилизация винаги е избирала философите. Ето защо трябва да се радваме, когато виждаме западната цивилизация най-накрая да умира.

Гръцките философи (Платон, Сократ и т.н.) няма какво повече да ни научат от Конфуций, Буда, Лао-Тзе и Бавахад-Гита. Всички те са се пръкнали по едно и също време в историята и всички те са зли фалшификати. Аристотеловата логика е заслепявала мисленето на хората в продължение на 2000 години. Време е да осъзнаем, че Бог имаше предвид работа, когато каза, че Гърция е враг на вярата.

Трябва да се събудим, да се погледнем в огледалото, да изпием чаша кафе и три парацетамола, и да се отървем от този махмурлук, ако искаме да дадем нещо по-добро на нашите внуци. Единствените хора, които трябва да изучават гръцки са историците и ново заветните учени.

Трето, Евреите. Всеки който посмее да каже нещо негативно по отношение на Евреите е счетен за антисемит. В миналото написах, че Евреите не са Богоизбран народ и бях наречен нацист и антисемит от теономичен постмилениалист (човек вярващ, че Римляни 11 предстои да се изпълни в бъдещето).

Не е възможно днес да кажеш, че Евреите са не спасени и трябва да се обърнат към Христос, освен ако не искаш да те нарекат антисемит. Ето защо, всеки християнин трябва да живее с тази омразна клевета; сблъсквайки се с факта, че едновременно с това трябва да бъдем откровени и да кажем това, което трябва да бъде казано.

Евреите не са вече Божиите специални хора. Те не са под какъвто и да е вид проклятие, защото проклятието, което поеха върху себе си, заради разпъването на Исус, се изпълни през 70те след Христос (Матея 27:25). Оттогава, Евреите не са по-различни от които и други езичници.

Евреите не са никаква специална част в Божиите бъдещи планове за историята. Те ще бъдат обърнати, защото всички нации ще бъдат обърнати. Но няма нищо специално в тяхното обръщане. Обещанията в Римляни 11 бяха изпълнени през 60те след Христос (Откровение 7). За съжаление, мнозина средновековни и реформистки теолози, и буквално всички пуритани, всички диспенсационалисти, и мнозина премилениалисти, амиленианисти и посмилениалисти днес – всички бяха/са се фокусирали върху Евреите. На тях трябва да им се отдават специални молитви и внимание, защото те все още са център на историята. Тяхното обръщение ще бъде „живот от смъртта” за историята. Или, когато църквата е грабната, Евреите ще победят. Всеки мислещ по този начин, мисли в категориите на старото създание. Той не разбира значението на идващото ново създание в историята.

Религията на Юдаизма носи оралната законова традиция, за която Исус каза, че е от Сатана и е заразила древната църква под формата на Юдаисти. И все още, откриваме християнски теолози да се обръщът към Мишна и Талмуд, за да обяснят сериозни теологични въпроси, подложени на Исусовото осъждение. Онези, които искат да отрекат достъпа на децата при Господната трапеза, регулярно се обръщат към тези демонични книги, за да оправдаят позицията си. Откровено казано, това е поразително. Защо не цитират от Корана или книгата на Мормон?

Днес, разбира се, голямата част от християнските теолози заявяват, че Евреите нямат нужда да се обърнат към християнството, за да се спасят. Това е позицията не само на либералите, но и на предполагаемо консервативните (вътрешният кръг на First Things).

Християните трябва да гледат на Евреите по същия начин, както гледат на мюсюлманите и езичниците. Либералните Евреи са основно светски хуманисти: имат фалшива библия нямаща нищо общо с истинската.

Явно е, че трябва да съчувстваме на Европейските Евреи пострадали жестоко преди 50 години. Но трябва, също така, да съчувстваме и на Босненските и Палестинските мюсюлмани, които са жестоко третирани. Трябва да съчувстваме и на езическите Хути, Тустси, будистките тибетци, Камбоджанците и Южно виетнамците. От нашата перспектива на християни, Евреите не са по-различни от изброените.

Трябва да събудим, да се погледнем в огледалото, да изпием чаша кафе и три ибупрофена и да се отървем от този махмурлук, ако искаме да оставим нещо по-добро на нашите внуци. Единствените хора, които трябва да изучават Мишна и Талмуд са историците.

Би било добре, обаче, за християнските училища да преподават Еврейски. Еврейският е много по-важен от Гръцкия за библейско изучаване, не само защото 4/5 от Библията е на Еврейски, но също така, защото Еврейските мисловни форми и граматически конструкции лежат в основата на Гръцкия нов завет.

Най-накрая, земята. Никога не съм имал достатъчно пари да посетя Палестина и не знам, дали някога ще имам. Хора които са я посетили разказват, че помага да придобиеш представа за някои аспекти от библейската история, така че бих желал един ден да отида там. Дори и така, визитата в „святата земя” е проблематична в две отношения. Първо, множеството новозаветни области са неправилни, както споменах по-горе. Второ, земята днес изглежда повече като пустиня, за разлика от състоянието й по библейски времена. Филмите снимани на библейска тематика винаги изглеждат, като че ли са снимани в Аризона или Мароко и са подвеждащи. Палестина е била зелена и свежа в древният свят.

Но достатъчно за това. Суеверията вярващи, че тази земя е все още свята са отговорни за въздигането на параклиси с мощи от ранната църква, а по-късно от пилигримите и кръстоносците. За мнозина, такива суеверия все още управляват визитите им в тази земя. (Спомням си за приятелка, която отиде на посещение с харизматици. Когато стигнали до предполагаемото място на Горницата, тя разказва, изгубили контрол, пищейки паднали на пода в пристъп на гласолалия.)

Суеверията относно тази земя са всекидневни в диспенсационализма, като някои постмилениалисти също вярват, че „земята принадлежи на Евреите.” До ден днешен, Американската чуждестранна политика е преплетена от тези суеверия. (Не казвам, че трябва да бъдем проарабско настроени, само, че нашата произраелска позиция е оцветена от присъствието на суеверни християни в и около правителството).

Земята на Палестина не принадлежи на Евреите. Бог им я даде в дните на Авраам и си я взе обратно през 70 след Христа. Всеки който си мисли, че тя все още им принадлежи, защото Бог им я е дал, е просто невеж по отношение на библията. Тази земя, като всички останали, принадлежи на онези, които живеят там и могат да я задържат.

Трябва да събудим, да се погледнем в огледалото, да изпием чаша кафе и три аулина и да се отървем от този махмурлук, ако искаме да оставим нещо по-добро на нашите внуци. Единствените хора, които трябва да посетят земята на Палестина са историците.

Превод: Явор Русинов

Advertisements

15 thoughts on “Великият махмурлук, част 2”

 1. девствеността на Мария и т.н….

  Девствеността на Богородица преди, по време и след зачатието на Христос е Догмат от Вселенски събор. Същият, на който е назована и Теотокос – Богородица

 2. Кажи си направо, че Джордан те дразни. Само виж езика му: „Всичкият буламач и простотии на ориенталското езичество и тайнствените религиозни култове намират мястото си в Православието…“

  Как да не го удушиш такъв с голи ръце? 🙂

 3. А, това особено е отврат: „Всичко това е Свята Традиция, традиция, която не произхожда от Библията, а от Елинистката цивилизация на късния древен свят.“

  Ужас!! 🙂

 4. Доколкото знам, вие също приемахте решенията на т. нар. Вселенски събори… Не ме дразни Джордан… Даже много ми харесва… Въпросът е с Богородица, не с Джордан.

 5. Ами Богородица си е Богородица. Ама да е девствена…. То бива вяра, ама чак пък толкоз. Да не говорим, че малко са светиите по иконите, че и тя се ползва за посредничка.

  Абе нещо не мога да вляза в православният форум.

 6. Може да са те баннали… Мен за три години четири пъти ме гониха, не е голяма работа, не се възгордявай 🙂

  Девствена преди зачатието, по време и след него – догмат (но не зачената непорочно като при папистите), а думата в Лука, където се казва „докато не роди“ Йосиф не я познаваше е особена, на други места в Библията се вижда, че значи и „след като“

 7. По времето на Ориген и Целз (средата на 2-ри век) наричат Мария вече Партенос – Девицата, а не „девственозаченалата“- Целз си правил игра на думи в незапазения си антихристиянски трактат, твърдейки, че Христос е син на сириеца Пантера, явно чувайки, че християните Го наричат сина на Партенос (на Девата). Това ЕДНО

  И ДВЕ – Възрастта на пастрока Му Йосиф е преклонна,когато взима за жена Мария. Направо е невероятно да е бил консумиран брак сексуално.

  Не подобава, заради култа на папистите към Мария и басните им за нейното непорочно зачеване от Йоаким и Анна, да поругавате девството й (не само преди Раждането, но и след него) засвидетелствано и от Писанието и от Преданието.

 8. Нищо не съм трил. Просто съм обърнал реда на коментарите. Най-новите излизат най-отдолу. Досега беше обратното.

 9. Сашо, автора не отрича, нито отхвърля изучаването на Гръцката култура и философия, но от историците или в случая хора като теб. Джордан предупреждава срещу практическото влияние на езическите култури. Християнина е длъжен да се бори срещу двата модерни бога – езическата философия и религия. Всички изродени структури като тоталитарната държава, например, се крепят на тези два стълба.

 10. Сашо, нещо повече, когато Бог заповяда на Израел да завладее Ханаан, една от изричните заповеди беше тоталното унищожение на Ханаанската религия и философия. Бог не им каза, ако искате да ме познаете по-добре или в пълнота оставете културата им и я изучавайте, за да имате база за сравнение, например. Естествено, Израел нямаше никакъв проблем да онаследи техническите постижения на Ханаанците, но това е нещо, което и ние трябва да правим – да онаследяваме техническите и технологични постижения на езичниците, дори да се учим от тях в тези области, но тотално да разрушим тяхната философия и култура. Културата на дадено общество се формира винаги върху религията и философията му.

  Бог заповяда и тотално унищожение на видимите идоли като валаам и ашерите. Той не им каза, запазете ги, защото това е историческо наследство на една цивилизация с около 500 години история.

  Всичко това беше примамка за Евреите, на която, за съжаление те се поддадоха. Но както и НЗ казва, това се случи за наш пример.

 11. В момента превеждам едно невероятна статия, която е построена на основата на настоящата. Затова първо публикувах тази. В другата ще ти стане по-ясно, какво иска да каже Джордан.

 12. Явор Русинов on април 12, 2010 в 2:31 pm said:

  „Кажи си направо, че Джордан те дразни. Само виж езика му: „Всичкият буламач и простотии на ориенталското езичество и тайнствените религиозни култове намират мястото си в Православието…“

  Как да не го удушиш такъв с голи ръце? “

  Много ме кефи даже Джордан, наистина…, обаче…

 13. Явор Русинов on април 13, 2010 в 9:39 am said:

  „Ами Богородица си е Богородица. Ама да е девствена…. То бива вяра, ама чак пък толкоз. Да не говорим, че малко са светиите по иконите, че и тя се ползва за посредничка.

  Абе нещо не мога да вляза в православният форум.“

  Обаче, ти си кажи направо, че девствеността те дразни… дали можеш изобщо да си представиш, че е възможно човек да съществува в девствено състояние? Този въпрос задава св. Йоан Златоуст задочно към древногръцките философи и към техните фенове, негови съвременници.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s