Соцутопизъм – Докога с тази шизофрения?! (срещу Тони Джуд)

От Светослав Ангелов

Текст в реплика на Какво в социалдемокрацията е живо и какво не? на Тони Джуд, препечатан във в-к „Гласове“ от в-к „Култура“ в отговор на статията ми Икономически и политически митове на социалната държава.

”…Казано без заобикалки, левицата е тази, която има какво да пази.” (Тони Джуд)

“Основният факт, който трябва да разберем относно социализма е, че той е просто действие на унищожение… той унищожава частната собственост и мотива на печалбата, и по същество това е всичко, което той прави.” (Джордж Райсман)

Аз съм популист. Да, дълбоко в себе си съм един най-обикновен, досаден популист. Цялата ми диалогичност е всъщност параван, средство и стръв да прилъжа двама-трима наивници, така че, да влязат в диалог с мене и сетне умело да ги изпързалям. Хората използват понятия, поставяйки ги в най-разностранен контекст, играят си етимологията на думите, обясняват увлекателно разни общополезни неща, разказват бивалици и небивалици. Обаче го правят елегантно. Подпират си брадичката с писалка и започват да разправят за Кейнс, връщайки се при Шекспир или за Херодот, започвайки от мустаците на хер Хитлер. Аз пък, ако не се сетя за баба си, ще дам пример с метеорологичното време. Освен това и съм дебел, но то е съвсем друга тема, към която ще се отправим по-късно… Да речем засега, че просто не умея като тях. Не се справям, не съм дочел. Какво? Ще ме застреляте ли, заради това?! Щом Държавата охранява правото на хомосексуалиста да бъде педераст (или, може би, беше обратното) значи и на мен ми дължи протекция, за да бъда свободно и безнаказано идиот. Нали плащам данъци?? (не, че съм се наредил на опашка, де).

Ще дам един-два от моите примери.

Знаете ли, защо пътувам с влак вече не така често, колкото го правих преди? На първо място, защото съвсем забраниха тютюнопушенето. След като така или иначе няма да се пуши, по-добре да се кача на автобус. Топло е, комфортно е, пристига се доста по-бързо. И не обикалят полицаи, взирайки се арогантно-делово в багажа и изражението на лицето ти. Трудност е да се ползва тоалетна в автобуса – чисто и просто няма такава. И се налага добре да прецениш колко бира ти вмества пикочния мехур, понеже ако трябва да помолиш шофьора да спре насред голи полета, преди да е стигнал определеното място за предвидената според разписанието кратка почивка, ще трябва да пикаеш встрани, под любопитните погледите на всички спътници. Но, не е ли по-добре да те видят десет човека как пикаеш гърбом, правейки се, че нищо такова не се случва, ами изучаваш всъщност формите на някой облак, отколкото докато се върнеш от БДЖ – клозета някой да е слязъл на междинна гара с лап-топа ти?

Да бъдем преди всичко практични, сетне възпитани (нали сме десняци).

Много хора вече (не само пушачи, но даже и заклетите „пикльовци”) не използват услугите на БДЖ. Прави ли опит ръководството на Българските държавни железници да си върне изгубената клиентела? Да, прави – преобзаведоха вагоните, наподобиха вътрешния интериор и пространствена организация на автобус. Но хората не ползват автобуси, заради това, че седалките са значително по-удобни (всъщност не са) или заради интериора – хората не са така първосигнални (все още). След следващи 50 години социализъм, може и да станат. Хората се качват на автобуса, защото термоизолацията е много по-добра, защото се пътува по-бързо, защото няма засилена и досадна полицейска охрана, съчетана с много по-голяма вероятност да станат жертва на грабеж или друг вид престъпление… Искат ли да си върнат голяма част от клиентите, в БДЖ биха могли да разрешат тютюнопушенето. Но няма да го направят. Приоритетът е друг. Не комфорта на пътниците, не и печалбата. Приоритет е евро-директивата. Същото е и с Държавните пощенски услуги – едно писмо понякога пътува от 2 до 5 дни. Но Държавата продължава да налива пари в тези предприятия, при все, че има бърз и евтин интернет, автобуси, частни мобилни оператори. Защо ли? Защото това са първо работни места (нали държавата трябва да бъде майка-закрилница за… администрацията си) и второ (нека ви издам една християнска тайна, относно държавата) – защото така тя представя себе си (под формата на тези услуги със съмнително качество) като всеприсъстваща в социалния живот на обществото. Да кажем и друго – когато трябва да определи корените на един практически проблем и начините за неговото разрешаване, Държавата се проваля. Това се случва, понеже тя не умее да погледне проблема обективно, твърде е вторачена в себе си и своите права. Права ли казах?! Исках да кажа прерогативи. Права могат да имат само човеците. Държавата е социален хибрид, затова може да има само претенции.

Абсолютно същото е и с културните програми и институтите, финансирани държавно. Едва ли някога ще забравя как Илко Раев откри ежегодния варненски фестивал „Варненско лято” преди много години: „Ще чуете джаз – хлъцна, понеже се беше почерпил – и… музика” (искаше да каже вероятно „и друга музика”, обаче замези с думата и се получи абсурд, който само той не забеляза). Илко Раев дълги години бе несменяем директор на Фестивален комплекс – Варна (май че, все още е). През 90-те години отдаваше под наем залите на центъра за сектантски евангелизационни събрания. От 2000-та година нататък – за църковни инициативи, на които се представя величието на „руското православие”. Последните десет години от миналия век се спъвахме в американци, първите десет години от настоящия се спъваме в руснаци… Кога ли се очакват китайците? Така е и със залите на Община-Варна, впрочем. Изложба на картини трудно ще видите, представяне на авторски и преводни книги от свободни издателства също. Но не, поради пазарни причини. Освен от наема, който се плаща почасово, ФК – Варна едва ли печели от друго (официално). Така че, пазарния фактор е минимализиран в преценките на ръководството му. Само че, ФК-Варна не е на руска или американска издръжка. Финасово комплекса се обезпечава данъчно.

Така Държавата прави „бизнес“ – БДЖ е пи-ар на държавния „бизнес”. Така Държавата твори и култура – ФК – Варна е само едно от културните предприятия, пръснати из цялата страна, гордо гълтащи нашите пари, за да облъчват с пропаганда, вместо с култура.

Друг път ще се занимаем и с това как държавата плаща за религия и образование.

А сега искам да попитам социалистите – нали оправданието за държавен социален монопол всъщност беше солидарността? Медицинските услуги, образованието на децата? Нали тези неща са, с които Социалната държава легитимира себе си морално пред обществото и по света, и тук? – „Американците биха желали положението да се подобри. Според проучванията на общественото мнение от последните години, всички биха искали децата им да имат по-голям шанс да оцелеят при раждането. Биха предпочели жените или дъщерите им да раждат безопасно също толкова често, колкото и жените в другите напреднали страни. Биха оценили пълното медицинско обслужване на по-ниска цена, по-голямата продължителност на живота, по-добрите обществени услуги и намалената престъпност” (Тони Джуд). Но как да стигнат парите дотам (ако изобщо затам са се запътили) след като се оттичат пътьом в губещите проекти на Социалната държава, в некомфортни железници и безполезни пощенски услуги? И огромното потъване в нищото на все повече увеличаващите се данъци идва още от факта, че тези държавни проекти вече не печелят даже толкова, колкото печелеха в условията на пълен държавен монопол. Когато не съществуваха частните автобусни фирми и мобилните комуникации, хората щат не щат, плащаха за услугите на държавния „бизнес”, така облекчаваха държавния бюджет от пълно и безвъзвратно финансиране не тези калпави „услуги”. Сега хората дават парите си на частните фирми, а Държавата опира пистолет в челата им, за да вземе други пари за издръжката на губещи държавни фирми. Медицината и образованието са последен приоритет. И понеже не може да вземе от гражданите достатъчно, затова изцежда с безумни и непосилни данъци частния бизнес. Така продукта, който частния бизнес дава, става нереално скъп и заплатите, които получават ангажираните в него, твърде малки. Ако частният бизнес не фалира, а някак се задържи, луфта и негативизма обира „лошия чорбаджия”. Viva КГБ – те ще ни спасят от всички „лоши”…

Ето ви една действителна причина за кризата… Но нали трябва да дебелеят Илкораевците?? Няма само аз да съм тлъст. Ако спрете парите за такива, те ще вдигнат Революция, ще ви нарекат американски мекерета, ще призоват на помощ за „святата си кауза” Русия, Китай, Куба и марсианците с лъжите си за солидарност и хуманност. А причината ще е просто, че искат да продължават да паразитират и да се освинват, че не желаят да дават нужен и ценен, истински продукт, за който да се разделяш с парите си с радост, чувствайки се по-богат след покупката.

Твърдението, че Социалната държава съществува за благото на човека е лъжа. Социалната Държава съществува, за да се самообожествява, съществува за себе си, чрез чужд труд. А когато на скандинавците, немците и англичаните им писне да наливат пари в шкембетата на ченгетата и Илкораевците, когато нивото на техните социални услуги спадне (а то рано или късно спада в Социалната държава, понеже претенцията й за Всеприсъствие и Универсалност започва да поглъща все повече и повече ресурси) когато, повтарям, нивото на техните социални услуги спадне и поради това, че уж подпомагат „социалните услуги”, осъществявани от посткомунистическата администрация в Източна Европа, просто ще спрат да дават парите си, натрупани с индивидуален труд и инициативност. И ще сме „дотам” с глобалния социализъм на ЕС. Стратезите на ЕС обаче помирисват този вариант. ЕС създава свои спец. служби (четохте ли вече затова?). Разбирайки, че хората в крайна сметка не са глупаци, администрацията се вкопава в статуквото чрез репресивни органи, за да не бъде съборена от механизмите на здравата демокрация и индивидуалната свобода.

Да, прав е Джуд – левицата има какво да пази – себе си. Когато успеят социалистите да опрат пистолети в челата на цял свят, за да го принудят да ги хрантути, ще настъпи „социалистическия рай” – рай за една непроизводителна и обсебена от идеите си олигархия. Докато не свършат благата и не бъдат разхитени ресурсите… Тогава Господ ще изпрати пророци, но не като Апостолите, като Исая, не даже и като огнените Илия и Амос. Тогава пророците му ще са като Георги Бенковски и Уилиям Уолъс…

Предрекох.

Дали съм шизофреник? Не по-голям от кой да е социалистически апологет. Дали съм популист?? Бога ми, ако съм такъв, то съм много по-некадърен от кой да е измежду тях.

Advertisements

3 thoughts on “Соцутопизъм – Докога с тази шизофрения?! (срещу Тони Джуд)”

 1. :)))))))))) Да сритаме малко езически идоли… О-о-х…. Дали боли???

  Яворе, ти като порастнеш какъв искаш да станеш? Аз например смятам да стана три пъти по-тъп, за да мога три пъти по-смело и безотговорно да ритам езичниците по топ… исках да кажа по идолите – „православните“ социалисти и „протестантските“ глобалисти…

  Ти как мислиш, кой ще изквичат първи?? 🙂

 2. Мисля че първи ще извикат ‘православните социалисти’. Всъщност първи ще извикат социалистите пък каквито и да са. В крайна сметка искаш да им гръмнеш кравата от която сучат. Не че е тяхна, но социализма именно за това претендира – чуждата крава, моя крава. А, протестантите и православните (по-голямата част) въобще им е все тая. Техните идоли или са живи хора в апостолски одежди или баба Ванга и сие. Каузата на живота им е евакуация … и „аз видях рая“. Но нищо, и това поколение ще премине.

  Купил за синът ми тази книга – http://www.amazon.com/Capitalism-Kids-Growing-Your-Boss/dp/0942617355

  Така че докато езичниците абортират бъдещето си (убиват децата си) ние ще гледаме да ги възпитаме в знание за истинският Бог и причинно – следствената връзка за света около тях, а именно Божият Закон.

  Тъй де, дупе да им е яко.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s