Откъде пари?

Явор Русинов

16.02.2010

След като миналият път показах предпоставките, които се крият зад покупката на имот, както и защо точно имот, в статията „объркани ценности или за какво иде реч” сега ще разгледам въпроса, който вероятно най-много вълнува повечето читатели, а именно: откъде пари?

Откъде да вземем пари? Да, наясно сме, че трябва да купим имот; наясно сме, че трябва да възпитаваме децата си чрез пример; наясно сме, че сега е най-удачния  момент за инвестиция, но откъде да вземем тези пари?

Казват че веднъж разбереш ли в какво се състои самият проблем, то вече си го разрешил на половина. Или голяма част от нашите проблеми се състоят в тяхното неразбиране. Нямаме достатъчно пари, аха, значи имаме проблем. Проблема се задълбочава още повече, когато си мислим, че няма откъде да се вземат тези пари. Дали наистина е така?

Когато мислим за парите единствено като хартиени банкноти, да, тогава вероятно имаме проблем и така трябва да е, защото това, което пропускаме да отбележим е, че парите са външно изражение на нашите социални умения. С други думи, хората ни дават парите си, защото сме им послужили по някакъв начин, били сме полезни на тях и това което вършат. Едно добро забравено правило гласи: който служи на останалите, той управлява. Можем да го перифразираме: този който служи на останалите, той получава парите. Човек отива със своите социални умения (вид капитал) и ги разменя за една по-ликвидна форма на капитал – пари.

С други думи, ако искате да увеличите ликвидният капитал (парите), то трябва да увеличите вашите социални умения в полза на обществото. Компютърните програмисти често използват един термин: GIGO (garbage in – garbage out) или боклук на входа – боклук на изхода. Ако парите не достигат (изход / резултат), правилният въпрос който трябва да си зададете е, какви са моите социални умения в полза на хората (вход / причина).

В едно свое изследване на бедните нации П. Т. Бауер заключава, че икономическият прогрес зависи повече от човешките способности и нагласи, oт колкото от каквито и да са материални фактори. Точно те, а не самата бедност като материален фактор са причината за продължителна икономическа стагнация.

а) Примирение с обстановката.

Особена Българска  черта е да се примириш с обстановката. Все още може да се види не само в личен план, но и в обществен. Човек не намира смисъл и сили да се бори за промяна на статуквото.

б) Влиянието на спокойният живот пред забързаният.

И това е  една от основните черти на Българина. Свикнали сме да отдаваме успеха на всичко друго, но не и на работата. Често  предпочитаме да виждаме само външната обвивка на успеха. Ако е футболист – гледаме на златната топка и голямата заплата, но естествено (или нарочно) пропускаме часовете тренировки. Ако е бизнесмен – гледаме на неговите скъпи придобивки, но пропускаме часовете труд и безсъние.

в) Приемане на детерминизма

Това е  философска доктрина приемаща, че човек е продукт на средата в която е израсъл. Всички негови действия и решения се обуславят от средата и предходните събития. Тоест, човек не е отговорен за своите действия. Той не може да се промени. Това са онези хора, които обвиняват средата за своя провал. Средата може да бъде страната в която живееш, града, средата, хората и т.н.

г) Кратка времева ориентация

Тази причина  вече я разгледах в публикацията „Защо да купим сега или не яж пастата си … все още.” Можем само да добавим, че човек не намира стойност в работата, нито смисъл в себе – подобрението, нито в саможертвата. В дебата за покупка на дом сега, чрез кредит, или след 20 години, чрез спестени пари участват хора повечето от които не осъзнават, че и в двата случая се изисква дългосрочно планиране надвишаващо 20 години, при положение, че повечето живеят ден за ден.

д) Работата като наказание, а не като добродетел

Това е  основната доктрина която изповядва Българина от зората на демокрацията до днес. Да се работи е синоним на задръстеност и ограниченост. Богатството и успеха се постигат чрез упражняване на сила над другите. За съжаление (и най-вече за радост) изповядващите тази доктрина не доживяват особено дълго, за да се порадват на богатството и успеха си.

Могат да се споменат още много причини за бедността, но те в никакъв случай не се характеризират с местоположение и ресурси. Африка с наличието на петрол, диаманти и руда би трябвало да бъде една от най-богатите нации на света. От друга страна Швейцария със своите голи чукари и крави на синьо бели петна трябваше да бъде най-бедната.

„Физическата разруха на Германия след Втората Световна Война е била отмита само няколко години по-късно, защото през това време Германците са поддържали умения, воля и непоколебимост. Без този вид капитал финансовите помощи изчезват в бездънна дупка”, пише Хербърт Шлосберг.

Дотук всичко което споменах бяха предпоставки изискващи време, за да бъдат обърнати в кеш. Какво да правим, обаче, ако трябва да намерим поне част от парите в момента? В такъв случай човек може да се обърне към няколко инстанции:

а) Приятели. В монета повечето фирми предлагат имоти на разсрочено плащане. Така че докато се уреди кредита голяма част от изискващият се капитал може да дойде от приятели. Ако приятелите ви откажат, но пък имат тези пари, може да си зададете въпроса, защо не ви дават? Вероятният отговор можете да прочете в следващият абзац – банки.

б) Банки. Банките продават пари. Това е първият урок, на който трябва да научите децата си, когато ги заведете в банка. Изхвърлете соц мисленето, че банките съхраняват пари. Вторият урок, на който трябва да ги научите е, че банките не дават кредити. Хенри Хазит в своята книга Икономиката в един урок казва, че в мисленето на мнозина битува следният мит: „банкера раздава кредити.” Напротив, кредита не е нещо, което банкера дава. Кредита е нещо, което ти вече имаш и го разменяш с банкера за по-ликвиден капитал. Когато кредитният ти рейтинг е нула и финансовата ти дисциплина е също нула, едва ли ще получиш пари. Нещо повече, финансовата ти дисциплина е следствие на характера ти.

г) Продажба или размяна на движимо имущество. Продайте джипа преди да са ви го вземали от НАП. Така поне можете да осигурите пари за имот. Тази сутрин получих по електронната поща следното писмо: „Разменям чисто ново BMW X6 за апартамент с София. Може и с доплащане.” Без майтап.

Заключение:

Когато осъзнаем че парите са външен израз на социалните ни умения, много лесно можем да променим съотношението, пари – умения. За да увеличим парите, трябва да увеличим уменията си в служба на останалите. За голямо съжаление, подрастващото поколение предпочита да пие една ракия вместо да седне и научи чужд език; предпочита поредният епизод на сълзлива сапунка, вместо да усвои нови умения като word и excel; предпочита да “убие” времето с разходка вместо да го oползотвори с четене на сериозна практическа книга за комуникации, например. Е, после не му прече да тегли една мазна псувня на държавата и гадните капиталисти, че не му дават пари за още една ракия.

Но пък защо да се сърдим на децата си? Те просто подръжават на нас, родителите. Не можем да обясним на 15 годишен льохман, закона за сеитбата и жътвата, че каквото посееш, такова и ще пожънеш, след като ние самите не разбираме причинно-следствената връзка, която управлява света. Не можем да обясним на един тинейджър с ценноста система, чиято издига в култ последната мобилна джаджа, че отговорността и социалните умения са тези, които ще го изкарат от калта, след като нашите, собствени ценности са объркани.

Днес единственото което може да ни изведе напред е: отговорност, инициативност, поемане на рискове, спестовност и времева рамка отвъд собсвеният ни живот. Другото е утопия.

Advertisements

2 thoughts on “Откъде пари?”

  1. Здравей,

    Прекрасна поредица статии. С две ръце подкрепям всичко казано. Надеждата ми е, че повече хора ще започнат да осъзнават тези факти, защото промяната на мисленето, а оттам начина на живот е наистина единствения път към „оправия“ на нашето общество.

  2. Здравей Самуил,

    Благодаря за коментара. Както казваш дано повече хора и най-вече родители започнат да осъзнават тези неща. Между другото да използвам случая да те поканя на една конференция, която ще разглежда доста от „тези неща и факти“ – http://www.bgworldview.com/

    Блогът ти е много добър и видях една категория, която лично мен много ме вълнува – ПОКЛОНЕНИЕТО.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s