Новини на Турски език

От Явор Русинов

04.01.2010

Някои политически групи и телевизии определящи себе си като ‘патриотични’ и ‘национални’ повдигнаха въпроса за национален референдум за или против новините на Турски език по БНТ. Болшинството християни определящи себе си като Българи побързаха да заявят своята позиция против новините с аргумента: абе тука сме България и нямаме нужда от турски новини по националната телевизия. Дали, обаче, разсъждаваме адекватно и не би ли трябвало, когато разсъждаваме по определени въпроси да се опираме на Библейските критерии за добро и зло и едва след това да даваме определено мнение.

Първо, един християнин никога не трябва да разсъждава от гледна точка на националност в рамките на принадлежност към дадена нация чрез раждане или натурализация. Бог винаги, и в Старият, и в Новият Завет е разделял хората на два вида – изкупени и осъдени. Християнина трябва винаги да отъждествява себе си чрез единственият белег за принадлежност към нацията на изкупените – вярата.

Второ, езика, било то Български или Турски не трябва да бъде причина за разделяне на хората. Библията ни казва, че всяко коляно и всеки език ще славослови Бога (Рим. 11). На Петдесятница в Ерусалим престояваха юдеи, благочестиви човеци, от всеки народ под небето слушащи хваление към Бога на собственият си език.  Партяни, мидяни и еламити и жители от Месопотамия, от Юдея и Кападокия, Понт и Азия, Фригия и Памфилия, от Египет и ония страни от Ливия, които граничат с Киринея, и посетители от Рим – и юдеи и прозелити, критяни и араби, слушаме ги да говорят на нашите езици за великите Божии дела. (ДА 2: 4-11).

Трето, БНТ или както я наричат Националната телевизия трябва в най-скоро време да се приватизира. Библията разграничава трите иституции – семейство, църква и държава – като на всяка от тях делегира определна отговорност. Отговорността за бизнеса е поверена на семействата. Държавата като институция има най-малко отговорности и всяко преминаване на границите и отговорностите делегирани на институциите е грях. Неморално е да се финансират каквито и да са новини на каквито и да са езици от парите на данъкоплатците. След приватизацията БНТ може да си пуска каквито иска новини.

Четвърто, след гореизложените причини не виждам какъвто и да е смисъл от национален референдум. Освен че ще изхарчи отрудени пари на данъкоплатците едва ли ще спечели нещо. Дори и да се спрат новините на Турски език това само ще подсили омразата между общностите живеещи на територията на България.

Advertisements

2 thoughts on “Новини на Турски език”

  1. Tам е работата, Яворе, че БНТ не е бизнес. Ако БНТ беше бизнес, мениджърите нямаше да търпят предаването „Вяра и общество“ на Горан Благоев, афиширащ се като православен, в което тоя ни облъчва с икуменизъм, при условие, че преобладващата част от православните християни сме ултра-консервативни.

    БНТ е една пропагандна машина на ценности, чужди на широките обществени нагласи, каквато винаги е била – преди комунистическа, сега проглобалистка и „либерална“.

    Но БНТ има нещо ценно и това е архива. Затова аз съм против приватизацията й, защото архива едва ли някой ще може подобаващо да го наплати, а и да го наплати, едва ли ще го цени и пази святсно. По-скоро смятам, че трябва да се закрие БНТ, а архива да се съхранява в нещо като национално хранилище, до което да имат достъп всички нови телевизии (частни), за да го ползват срещу определено заплащане, колкото да се самоиздържат работещите в архива.

  2. Ами може и да я закрият. И това е решение. Едва ли някой ще има против, освен управляващите и неосъзнати националисти (оппс исках да кажа социалисти).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s