Объркани приоритети

Живеем в личностен свят. Под това твърдение не трябва да разбираме свят, който има душа, а свят създаден от личностен Бог. Свят създаден и проектиран да работи според изискванията на Бога. Свят, който няма нищо общо с хаоса, и в който всичко, което се случва, се случва, защото има причина. Теолозите го наричат още причинно-следствен свят.

Когато има криза, болести, война, разруха и смърт Библията ни обяснява, че причина за това е греха (Яков 1:15). Грехът не е абстрактно понятие. Грехът е беззаконие (1 Йоан 3:4). С други думи, когато пренебрегнем упътванията за живота ние понасяме последствията. Има нещо „бай Ганьовско“ във всеки един грешник. Случвало ли ви си да си купите нова техника с дебело ръководство за експлоатация? Колкото по-сложно е то, толкова по-дебело е ръководството. Какво обаче прави бай Ганьо? Разопакова техниката и хвърля ръководството на една страна. Така де, откъде на къде пустите Японци ще му обясняват, как да си настрои плазменият телевизор. След като телевизора неестествено изтрака или запуши Бай Ганьо отваря ръководството.

Това все пак е един добър сценарий. Живота ни не е телевизор, но също като него Бог ни е дал Библията като ръководство обяснявайки ни, как функционира той. Въпроса обаче не приключва тук.

Не е достатъчно да знаеш, как да боравиш със скъпият телевизор или новата машинария. Това че имаш умения да правиш нещо, не означава, че го правиш по правилният начин. Това че се наричаме Християни, че ни се отдава да четем Библията, да ходим на църква и да се молим, не означава, че нещата са наред. След настъпването на Демокрацията църквите бяха пълни с хора, които прекарваха повече време в църквата, отколко в дома или на работното място. Днес жените са повече устремени към кариера, отколкото към дома. Всичко това нормално ли е? Не, защото нещата не опират единствено до умения, но и до приоритети.

Християните са слаби, не защото не могат или не им се отдава да са такива, а защото приоритетите или ценностната им система е объркана. Да вземем например Господната трапеза – никоя църква не отхвърля тайнството, но бива ли обслужвана тя всяка Неделя? Не. В историята проповядването е добило много повече тежест като измества тайнството веднъж месечно, а се дава приоритет на проповядването. Какво се случва? Имаме църква, имаме проповядване, имаме Християни, но липсва онова, което прави службата такава. В случая по-уместно би било да запитаме, ако при официална служба липсва Господна трапеза, това служба ли се нарича?

Имаме мъж, жена, дом и кариера. Нищо лошо в случая, ако подредим нещата по-следният начин: мъж – кариера и жена – дом. Какво става, ако разменим местата: мъж – дом и жена – кариера? Получава се семейство, което всичко друго, но не и Библейският модел за такова. Тогава, защо да разчитаме, че Бог ще зачете такова семейство?

Имаме държава, църква, семейство, образование, съд и социални помощи. Отново нищо лошо, ако ги подредим по следният начин: държава – съд; църква – социални помощи; семейство – образование. Какво става ако разменим местата им? Получава се хаос, проблеми, криза, недоимък.

Място няма да ни стигне да опишем всичката бъркотия в която живеем и която сами сме сътворили. Следващият път, когато нещата в живота ти се объркат не търси причината в конкретен грях, най-вероятно са объркани приоритети.

Advertisements

One thought on “Объркани приоритети”

  1. Как трябва един християнин да подреди своите приоритети ?Първо търсете неговото царство и всичко останало ще ви се прибави.Смятам , че да поставим Бог на първо място в живота си а останалите задължения да следват това водителство.Във всичко което вършим да признаваме Божието ръководство , като прилагаме принципите от Библията.За мен тя е като едно житейско ръководство завещано ни от Бог.
    Съгласна съм че ако нещо се е объркало в живота ми , то приоритетитеавно са се объркали.Молитвата към Бог и търсенето на съвет он него е задължителна.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s