Юда и паразитите

Ние вярваме, че църквата днес върви към победа. Може и да не си личи, може и да не дава такива признаци, но Писанието е ясно: църквата ще победи в историята (Мат. 16:18). Съгласен съм и с определението на Джеймс Джордан, че църквата върви към победа куцайки (Бит. 3:15). Винаги ще намерите предател, раздорник, клюкар, интригант и завистник в обществото на вярващите. С други думи, винаги ще има по някой трън, който да кара църквата да куца към победата на Божието Царство.

Най-големият трън, който Писанието дава за пример е Юда. Той е отличен пример, как в качеството си на трън се опита да спъне Божието дело, но вместо да го спре той катализира победата на Царството. Опита се да убие Христос, а вместо това делото му доведе до възцаряването на Господ на Силите. Така на практика църквата върви към победа накуцвайки.

Въпроса обаче, който ме вълнува е следният: защо Юда стоеше между апостолите? Знам, че първото, което ще ми отговорите е: „Защото така Бог е предопределил“. Да, това е вярно. Но това е причина, която е в Божиите скрити пътища (Вт. 29:29). По този начин Бог предопредели пътя на победата. Въпроса ми, е какво мотивираше Юда да стои между събранието? Какво мотивира днешните Юди да стоят в събранието?

Ясно е, че един човек, за да клевети и да се раздори не одобрява събранието, но въпреки всичко стои?! Защо? Защо не си тръгне и не остави църквата на мира?

Първата причина, за която се сещам се нарича облаги. Юда стоеше, защото крадеше от касата (Йоан 12:6). Сещам се за един пример в църквата, от която излязох преди години. Някои младежи присъстващи на службите в Неделя редовно събираха пожертвованията. Както по-късно се разбра, крадяха от тях. За по кратко можем да ги наречем паразити.

Не е задължително днешните Юди да са касиери. Облагите могат да бъдат най-различни: признание; нови запознанства; връзки, които евентуално биха помогнали в бъдеще; и не на последно място да видят близките си повалени на земята. Тъй де, не е важно аз да съм добре, важно е Вуте да е зле.

Втората причина, е безсилие. Точно така, днешните Юди са слаби хора. Никога няма да ги видите да се изправят и да воюват сами, да излязат и открито да се противопоставят. Те са подмолни. Те са безгръбначни, и затова винаги търсят съдружници. Юда отиде да търси подкрепа от Първосвещениците (Мат 26:14). Хам сина на Ной отиде да търси подкрепа от братята си (Бит. 9:22).

Третата причина е завист. Когато човек има ясна кауза, за която да се бори е възможно да се изправи срещу останалите, които не споделят виждането му. Но това е при положение, че има такава кауза. Друга причина, обаче, която да го накара да се изправи срещу другите е завистта. Завистливите хора са слаби, затова и не могат да съществуват самостоятелно. За повече подробности относно завистта прочети публикацията ми „Просите и не получавате“.

Това са причините, за които се сещам засега. Вие вероятно ще споделите други. Дайте вашите коментари.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s