Проблемът с кризата

Един бегъл поглед на резултатите от Гугъл за „криза“ ще ни разкрие, че интернет пространството е пълно коментари и съвети за състоянието, в което се намира света днес. Специалисти и финансови съветници се надпреварват да дават съвети, как да се справим с положението. Между всички съвети, твърде вероятно е да попаднеш и на адекватни такива, които до някаква степен ни дават насоки от рода: „спестявай“; „не влизай в заеми“; „не сменяй старият работещ телевизор с нов“ и т.н. В това няма нищо лошо, но ние като Християни трябва винаги да бъдем водени от Писанието, а не от светската мъдрост. Когато изпаднем в проблем, когато кризата връхлети върху живота ни трябва да се обърнем за съвет към Библията, а не към мъдреците на този век (1 Кор. 1:20).

Християнина трябва да познава причинно-следствената връзка в този свят (Вт. 28). От нея разбираме, че проблемите в живота на човека произтичат главно от нарушаването на Божият Закон. Нека ви дам пример: човек финансово е зле. Опитва се да работи здраво, но колкото повече печели, толкова повече губи. Постоянно е в заеми и парите вечно не достигат. Според мъдростта на този свят причината би могла да бъде лошо финансово планиране, неподходяща работа и инфлация. Всичко това е вярно, но това са второстепенни причини, които са породени от истинската причина наречена кражба на Бога (Мал. 3:7-9). Какво можем да направим? Според мъдростта на този свят, за да разрешим проблема, трябва да се научим да планираме финансите си, да подхванем нова или допълнителна работа, или да направим нужните инвестиции. Според Библията трябва да спрем да крадем Бога. Проблема е етичен, а не технически.

В Мат. 3:10 Христос оприличава човека с дървото. От него се очакват добри плодове, точно както от едно дърво, и ако той не даде добрите плодове ще бъде отсечен, точно както и дървото. Следвайки аналогията ще разделя живота на човека на три части:

– Скрита част – съответстваща на корена на дървото и която ние обикновено не виждаме, но тя е основната за здравето на едно дърво. Ако корените са добре развити, дори и при нараняване на видимата част на дървото, то ще продължи да живее и да се развива. Освен това, скритата част е от основно значение за дървото по време на буря или криза в живота на човека.

– Видима част – съответстваща на стеблото и клоновете на дървото. Това е частта символизираща нашите действия категоризирани като второстепенни. Визирайки примера по-горе това са работа, спестявания, финансово планиране, разумно харчене. Тези неща са важни, но не са определящи за посоката на живота ни. Бих искал да бъда разбран правилно – аз не противопоставям видимата срещу скритата част, напротив, аз твърдя, че двете части са неразделни и съществуването на видимата част зависи от невидимата.

– Плодове – това са резултатите в живота на човека. Именно те определят, дали един живот е бил достоен или не. От тях зависи края на съществуването или благоденствието на видимата и невидима част от живота на човека (Мат. 3:10).

Сега ще ви покажа скритата част на човека, корените, които трябва да развиваме, и които в същото време се явяват главните причини за проблемите в живота ни.

1.     Молитва и обещания

В Неемия 1 глава виждаме модела за началото на разрешаване на кризи. Неемия чувайки вестта за лошата участ на оцелелите Юдеи, за съборената стена на Ерусалим и опожарените му порти пада в молитва пред Небесният Бог, за да изпроси милост и да му напомни за обещанията Му (Неем. 1:8).  Обещанията на Бога – те са в сърцето на Завета. Те са главната движеща сила в живота на Християните. Нашата надежда е основана на обещанията и като залог за тяхната валидност Бог ни е дал Светия Дух (2 Кор. 1:19-22). Днес Християните не четат. Те не знаят, какви са Божиите обещания за техният живот; за съпруг/а; за децата; за финансите; за всяка една област на техният живот. Те нямат надежда, тяхната вяра не почива на обещания, а на заместители като ню ейдж, например.

Света е създаден и управляван от Бога. Този, който може да промени положението, в което се намираш е Бог. Начина на достъп до него е чрез молитва и вяра, която почива на Божиите обещания.

Ако искаш да разбереш, до колко някой е запознат с обещанията – погледни на хвалбите му.

Днес мнозина се хвалят с неща, които Бог никога не е обещавал.

2.     Поклонение

Нямам предвид, онова общо значение на думата, което обикновено се подразбира в църквите – бавна и чувствена музика. Имам предвид нейното истинско значение – организирано отдаване на почит от група поклонници в Господният Ден, което някои наричат литургия. Няма друго място, където може да вечеряш заедно с Бога! Няма друго място, където Бог обновява завета Си със своят народ! Няма друго място, където може да се намери спасение! Спасението е само в областта на видимата църква. Отците на църквата са наричали отказа да се присъства на служба – плюене в лицето на Бога.

Ако искаш да разбереш, до колко някой е запознат с горните твърдения – погледни на посещенията му в църква. Днес мнозина предпочитат да се излюят в лицето на Бога, заради недоброто си настроение или филм по телевизията.

3.     Божият закон

Има една стара поговорка за магарето и каруцата. За да се движат нещата без проблеми трябва магарето да е пред каруцата. Тоест, нашата вяра върви напред, а делата ни я следват (Яков 2:20-26). Има хора, които слагат отпред каруцата, а магарето отзад. Това е легализъм, въпреки че те го наричат „high view of God’s law“ – буквално „висока гледна точка за Божият закон“. Те най-често са невежи относно обещанията и презират поклонението (виж точки 1 и 2). Естествено, това не им пречи да са най-арогантните и да се присмиват на другите (докато Бог не им се присмей, разбира се). За малко да забравя, търсете ги и при най-себеизтъкващите се. От другата страна на легалистите се намират антиномистите. Те обикновено застрелват магарето и запалват каруцата.

Второзаконие 28 глава ни дава добър пример за причинно-следствената връзка между Божият закон и последствията около нас.  Исус ни уверява в неговата валидност и днес (Мат. 7:21-23).

4.     Десятък

Това е тема, която продължава да съблазнява Християните и днес. Едни твърдят, че сме свободни от десятъка, като Старозаветно изискване. Други, че можем да даваме, но колко Духа ни води. Трети плащат десятък, но предпочитат те да го разпределят, както сметнат за добре. Какво е Библейското изискване? Десятък се плаща от чистата сума, която получаваш след облагане на данък в църквата, в която взимаш хляб и вино. Тоест, в църквата, под чиято юрисдикция се намираш. Ако има човек в нужда може да му помогнеш с лични средства или да помолиш Презвитерите да се намесят, но не и помощ от десятъка. Ако имаш заеми, първо плащаш десятъка и тогава връщаш заемите, а не обратното. Днес мнозина стоят под осъждението на Бога, защото пренебрегват Малахия 3 глава.

5.     Упоритост

Има един голям проблем сред Християните и това е липсата на постоянство. Мнозина започват, но не завършват (Мат. 13:20-22). Полагат добрата основа (молитва, обещания, поклонение, живот според закона и десятък), но не устояват докрай. Прилагайки добрата основа очакват в рамките на няколко седмици всичко да се оправи. Минават дни, месеци, при някои и години, и когато нищо не се случва се отказват. Точно за тях Писанието казва: Евр. 10:35-36  И тъй, не напущайте дръзновението си, за което имате голяма награда.  (36) Защото ви е нужно търпение, та, като извършите Божията воля, да получите обещаното. Добре е да си припомним Исусовата притча за вдовицата – Лука 18:1-8.

Това е основата, онази скрита част от живота на човека, която определя съществуването на видимата част и плодовете. Всички тези пет части са неделими! Не можем да претендираме, че сме Християни само защото се молим, или ходим на църква, или си плащаме десятъка.

Това няма да го чуете от финансови експерти и анализатори. Няма да го прочетете по вестници и списания, но то е реално, живо…  и неизбежно!

Advertisements

One thought on “Проблемът с кризата”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s