Просите и не получавате

Често се чудим, защо в църквите има интриги, бъркотии и както Апостола казва всякакви лоши неща (Яков 3:16). Вярно е че без тези неща църквата остава в сферата на добрите пожелания, но все пак това е църква (очаква се, че тези неща не би трябвало да ги има) и новодошлите особено след известно време прекарано с вярващите възкликват: ама, аз си мислех, че сте различни.

След като не можем да се отървем от тях, нека поне видим откъде произлизат всички тези неща, които Апостола отъждествява с бесовска мъдрост (Яков 3:15).

Писанието ни казва, че завистта е в основата на бесовската мъдрост. И все пак тази завист не расте по дърветата, а в сърцата на същите тези хора, които се наричат Християни. Тя произхожда от сърцето на вярващия и като всяко друго чувство то има своите външни плодове. Какво е завистта? Според тълковният речник – „Чувство на досада и злоба, предизвикано от нечии успехи, благополучие или положителни успехи„. Я виж ти каква била работата! Толкова е точно и на място определението, че ще го повторя отново, но този път ще го удебеля – Чувство на досада и злоба, предизвикано от нечии успехи, благополучие или положителни успехи.

Тоест, когато погледнем брата и сестрата, които Господ е благословил, я със заветна половинка, разбирай съпруг / съпруга (Пр.31:10); я с заветни наследници, разбирай деца (Пс.127:3); я с имот, разбирай купен от тях и неживеещи при мама и татко (това неженените момичета да не го взимат присърце) (Пр.8:21); я с бизнес, разбирай бизнес, който изкарва много повече доходи (Екл.5:19); я с настойничество, разбирай сфери, институции и позиции, които предполагат в себе си власт (Пр. 31:23) и разбира се списъка може да бъде продължен, а човек няма нищо от горното или поне повечето неща му липсват, тогава онова чувство точно описано с дебели, черни букви влиза в сърцето, за да роди плодове.

Какви са плодовете на завистта?

Първият плод е лъжа (Яков 3:14). Познавате ли хора във вашата църква използващи лъжа против братята и сестрите? Аз да.

Вторият плод е интрига (Яков 3:14). Речника дефинира интригата по следният начин: „Клюка, разпространявана, за да злепостави някого или да противопостави няколко души“. Познавате ли хора във вашата църква използващи интриги против братята и сестрите? Аз да.

А, защо тези хора не придобият по-горните неща и не спрат със завистта – ще попита някой. Защо не искат, защо не просят? Просят и искат, но проблема е че не получават (Яков 4:1-3). Не получават, защото сърцата им са пълни със завист. Защото делата им са лъжи и интриги. Защото мъдростта им е бесовска.

Advertisements

One thought on “Просите и не получавате”

  1. Истина е, но за голямо съжаление хората не се замислят и още по-лошо не вярват,защото ако вярваха, че пред Бога стоят и един ден за всяка лъжа ще дават отчет пред Него не биха вършели тaкива неща.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s