Най-краткият път към робство

Нямам предвид онова робство, към което Исус ни подтиква (Мат. 11:28-30). То е благословение, начин на живот. Нямам предвид и Старозаветното робство, което служеше за благословение на роба изграждайки в него качествата на отговорен човек. Тук под робство разбирам неговият общо приет вариант – отнемане на личната свобода и налагането на принудителен труд.

 Мнозина днес носят бремето на робството без дори да го осъзнават. Не е задължително да дрънчат вериги по краката и камшиците да са от кожа. Достатъчно е да са налични гореописаните белези – липса на свобода и труд. Днес е пълно с хора, които се продават за работна заплата позволяваща им да преживеят. Не могат да си позволят да почиват, защото ще останат гладни. Не могат да си позволят голяма стъпка като придобиването на имот, защото положението им ще се утежни, а и банката едва ли ще им позволи, при наличието на ниски доходи. 

Тогава на човек не му остава нищо друго освен да се надява. Да се надява, че неговите деца няма да повторят живота на родителите; няма да имат същите проблеми; няма да се мъчат. И за да избегнат повторението на своя живот в лицето на техните деца те се заемат с осигуряването им на добро образование. Частни учители, добри учебни системи, чужди езици, хоумскулинг (домашно образование) и т.н. са само част от мерките, които родителите взимат, за да избегнат робството на своите деца.

Естествено, скоро след взетите мерки идват и първите резултати  – детето чете на 4 години; рецитира думички на чужд език; знае устройството на компютъра; смята задачи за големи. Дотук всичко е добре, но… едно голямо „НО”. 

Проблема е че не нашите знания и умения определят нашето бъдеще. Те са важни, но според Писанието – второстепенни. Зах. 4:6  Не чрез сила, нито чрез мощ, Но чрез Духа ми, казва Господ на Силите. 

Унищожението на Евреите в пустинята не беше предизвикано от техните неумения да победят Ханаанците, а тяхното непокорство към Бога (Чис. 14:22-23). Дългият живот на човека не се определя от добрата храна, или редовното спортуване, а от почитта към родителите (Изх.20:12). Финансовото благополучие не се определя от финансовата грамотност, а от плащането на десятъка (Мал. 3:10).  Естествено, едното не изключва другото, но само уменията не струват нищо без покорство към Бога. Тези примери са само малка част онагледяващи причинно следствената връзка в света, който ни заобикаля. 

Робството не е изключение. То не може да бъде избегнато с повече знания и по-добри образователни системи. В най-добрият случай ще си имате образован роб. И един голям пример за това е Хам. 

Хам е син на Ной. Ной беше праведен и умен човек, което предполага доброто образование на Хам. След потопа Ной насади лозе, пи от виното и се разголи в шатрата си (Бит. 9:20-21). Свалянето на дрехата (властта) символизира почивка от задълженията, които Ной изпълняваше като заветна глава на своето семейство. Хам влезе в шатрата и видя голотата на баща си разказвайки го на двамата си братя отвън. С други думи Хам потърси недостатъци в управлението на баща им търсейки в тяхно лице съюзници в детронирането на властта. След като изтрезня Ной научавайки, какво е сторил сина му го прокълна. 

Бит 9:24-27  Като изтрезня Ной от виното си и се научи за онова, което му бе направил по-младият ме син, рече: –  (25)  Проклет да е Ханаан; Слуга на слуги ще бъде на братята си.  (26)  Рече още: Благословен Господ, Симовия Бог; И Ханаан да му бъде слуга.  (27)  Бог да разшири Яфета. И да се засели в шатрите на Сима; И Ханаан да им бъде слуга

Ханаанците бяха наследниците на Хам. Проклятието на Ной не само се изпълни, но Бог унищожи Ханаанците, заради гнусните грехове, в които бяха изпаднали. 

Ето как един прародител, заради бунта си към законната власт обрече наследниците си на робство и унищожение. И нито добрата образователна система, нито уменията, нито знанията, нито силата помогнаха на Ханаанците.

Днес родители продължават да обричат децата си на робство. Бунтуват се срещу законната власт, търсят съюзници, търсят да открият голотата на властта и в същото време не осъзнават, как осакатяват единственото бъдеще, което Бог им е поверил. Господ да ни пази да не съгрешим.   

 

                                                                           

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s